kameruner


Kameruner

Tuhle podobnou dobrotu jsme si koupili v pekařství Der Beck. Měla ještě drobenku, ale tu už jsem sem nechtěla dávat (makové linie nejsou pak tak hezky zřetelné).
Koukala jsem se co to vlastně ten Kameruner je a teda tahle verze se hodně liší od originálního něco jako koblížku nepravidelného tvaru bez náplně s dírou uprostřed.
Tohle je první pokus o imitaci Der Beck Kameruneru, takže verze není vzhledově dokonalá, ale chuťově jo. Jediné co bych změnila je, že bych těsto rozdělila na 8 částí místo na 6. Protože koláčky jsou takhle fakt velké (ale stejně jsem na posezení snědla dva, takže zas tak obrovské nejsou.)
Myslím si, že by šlo dost dobře použít aj těsto plundrové nebo listové. A místo třešňové náplně povidla nebo jiná marmeláda.
Tahle sranda je hodně variabilní. Ale třeba s ořechovou náplní a čoko na povrchu by to mohla být super svačina na podzim!





zdroj inspirace: Der Beck
těsto: https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/tlacene-kolace_1.html


ingredience na 8ks koláčků:
těsto: 300 g hladké mouky
       150 g mléka
       15 g droždí
       35 g cukru
       35 g másla
       1/2 vajíčka
       2 g soli
       1/2 lžičky citrokůry
maková náplň: 100 g mletého máku
              125 g mléka
              15 g Amaretta*
              40 g cukru
              45 g povidel
              skořice, hřebíček, citrokůra
třešňová náplň: 250 g třešní bez pecek, na čtvrtky
                25 g citrošťávy
                20 g Amaretta
*
                15 g cukru
                10 g škrobu
                vanilka, citrokůra, skořice, hřebíček
na dokončení: 1/2 vajíčka
              15 g rozpuštěného másla


*Amaretto dávat nemusíš, pokud nechceš. Je tam jen na chuť. Mně chutná, tak ho tam leju.
Pokud se bojíš alkoholu v pečivu, tak KLID! Žádný tam nezbyde po dopečení - alkohol se vypařuje při 78°C. Náplně se prva vaří na 100°C a pak ještě pečou na 180°C, takže tam fakt nic z alkoholu nezbyde.

postup:
těsto: Ohřej mléko na 25-30°C, dej do něho lžičku cukru a rozdrob droždí. Nech to tak 10 minut stát na lince při pokojové teplotě. Až se na hladině začnou tvořit ostrůvky bublající béžové hmoty, tak je kvásek možné použít.
Ke kvásku přisyp všechny ostatní ingredience a vymíchej hladké těsto.
Nech to 1 hodinu kynout při pokojové teplotě.
maková náplň: Svař mák s mlékem, Amarettem a kořením do konzistence mokrého písku (bude se drolit). Pak přidej cukr a povidla a vymíchej hladkou náplň.
třešňová náplň: Svař všechno dohromady do zhoustnutí. Důležité je, aby se škrob dobře povařil a nebyl pak v náplni cítit (zaprášený pocit v puse). Jde to poznat tak, že tekutina je prva zakalená a pak po provaření se lehce zprůhlední. Nechej pak vychladnout.

kompletace:


Těsto vyválej na obdelník asi 45x33 cm.

Makovou náplň rovnoměrně rozetři po celé ploše placky až do krajů.
Na placku si naznač třetiny po 11ti centimetrech.
Přehni jednu třetinu těsta směrem doprostřed.
Přehni třetinu těsta přes zbytek.
Těsto rozděl na 8 částí.
Okraje bez náplně můžeš odřezat, protože bez té náplně to ve výsledku nebude mít takovu hezkou makovou kresbu.

Rozřež to.
Každý kousek dobře posyp moukou z obou stran. Neslepí se pak a bude se s těstem líp pracovat.
Kousek těsta přehni v půlce a uprostřed prostříhni nebo nařízni. Kraje asi 2 cm musí zůstat neproříznuté.
Těsto zase rozlož a případně uprav velikost díry. Nůžkama to jde dobře.
Jeden konec protáhni prostředkem díry a pak srovnej tvar.
Uprostřed mezi oběma smotanýma pruhama by neměla být moc velká díra, aby neprotékala dolů třešňová náplň. Kousek může být - těsto ještě nakyne. 

Motance vyskládej na pečící papír, zabal do fresh fólie, aby neoschly a nech kynout tak 30-45 minut podle počasí.
Vykynuté motance potři vajíčkem.
Do prostředku motanců dej třešňovou náplň. Přiměřeně hodně. Žádná náplň nesmí zůstat. 
Dej péct na 190°C asi 15 minut na horní/spodní.
Po upečení potři rozpuštěným máslem - motance vydrží dýl poživatelné.
Pak je nech vychladnout na mřížce.





Komentáře

Oblíbené příspěvky