cuketový koláč s čokoládou a lískáčema
cuketový koláč
Teď v létě můj foodblog přestává být "my sunday feast", ale stává se z něho "my everyday feast".Je to hlavně díky rodičům od Mikulova. Mají zahradu a zásobují nás hromadou čerstvé zeleniny, ovoce, vajíček, džemů, zavařenin a spoustou dalších věcí (domácích klobásek, paštik, masa...) a to všechno v nejlepší BIO kvalitě.
Tentokrát jsme si v bedýnce přivezli maliny, jahody a spoustu zeleniny.
Maliny jsme v pondělí snědli jen tak, v úterý jsem z jahod upekla buchtu. Ještě tu mám cukety. Nejvíc nejrači mám cuketu na grilu. Ale... je z nich čokoládový koláč. :-)
zdroj inspirace:https://www.bbcgoodfood.com/recipes/633634/chocolate-courgette-cake
ingredience na koláč velikosti 17 cm:
těsto: 175 g polohruhé mouky
25 g holandského kakaa
130 g třtinového cukru
70 g pražených nahrubo sekaných lískáčů (pistácií, mandlí)
1 lžička prdopeče (4 g)
1/2 perníkového koření nebo skořice
250 ml nahrubo strouhané cukety
80 ml oleje nebo roztopeného másla
1 a 1/2 vajíčka velikosti L
1 lžička vanilky
špetka soli
krém: 60 ml šlehačky
130 g mascarpone
130 g mléčné čokolády
postup:
těsto: Nachystej si dvě misky. V jedné smíchej mouku, kakao, cukr, koření, prdopeč a sůl. V té druhé rozšlehej vajíčka, přidej vanilku a strouhanou cuketu a pořádně rozmíchej. Nakonec smíchej obsah obou misek a přihoď lískové ořechy. Těsto nalij do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte na 175°C asi 55 minut, nebo dokud špejli zapíchnutou do středu těsta nevytáhneš čistou, bez žmolků. Po upečení vytáhni koláč z trouby a nech vychladnout na mřížce.
krém: Ohřej šlehačku, přihoď do ní nalámanou čokoládu a míchej dokud se čokoláda nerozpustí. Pak dej zchladit do ledničky. V další misce rozmíchej mascarpone a po částech vmíchej zchlazenou čokoládovou šlehačku.
kompletace:
Na korpus nějak hezky napatlej krém a nazdob sekanýma lískáčema nebo čímkoli jiným. Hotovo. Můžeš se pustit do krájení, jezení a vychutnávání.
Přeju dobrou chuť!
Ivet
Pro zajímavost a srovnání ještě původní verze z roku 2017.
Stejný recept, stejné suroviny, stejný postup, jen trošku jiný výsledek.
ingredience na koláč velikosti 28 cm:
těsto: 350 g polohruhé mouky
50 g holandského kakaa
250 g třtinového cukru
140 g pražených nahrubo sekaných lískáčů
2 lžičky prdopeče
1 lžička perníkového koření nebo skořice
500 ml nahrubo strouhané cukety
170 ml oleje nebo roztopeného másla
3 vajíčka velikosti L
2 lžička vanilky
špetka soli
krém: 100 ml šlehačky s 40% obsahem tuku
250 g mascarpone
200 g mléčné čokolády
Komentáře
Okomentovat