cuketový koláč s čokoládou a lískáčema


cuketový koláč

Teď v létě můj foodblog přestává být "my sunday feast", ale stává se z něho "my everyday feast".
Je to hlavně díky rodičům od Mikulova. Mají zahradu a zásobují nás hromadou čerstvé zeleniny, ovoce, vajíček, džemů, zavařenin a spoustou dalších věcí (domácích klobásek, paštik, masa...) a to všechno v nejlepší BIO kvalitě.
Tentokrát jsme si v bedýnce přivezli maliny, jahody a spoustu zeleniny.

Maliny jsme v pondělí snědli jen tak, v úterý jsem z jahod upekla buchtu. Ještě tu mám cukety. Nejvíc nejrači mám cuketu na grilu. Ale... je z nich čokoládový koláč. :-)



zdroj inspirace:https://www.bbcgoodfood.com/recipes/633634/chocolate-courgette-cake

ingredience
na koláč velikosti 17 cm:
těsto: 175 g polohruhé mouky
       25 g holandského kakaa
       130 g
třtinového cukru
       70 g pražených  nahrubo sekaných lískáčů (pistácií, mandlí)
       1 lžička prdopeče (4 g)
       1/2 perníkového koření nebo skořice

       250 ml nahrubo strouhané cukety
      
80 ml oleje nebo roztopeného másla
       1 a 1/2 vajíčka
velikosti L
       1 lžička vanilky
   
       špetka soli

krém: 60 ml šlehačky
      130 g mascarpone
      130 g mléčné čokolády



postup:

těsto:
Nachystej si dvě misky. V jedné smíchej mouku, kakao, cukr, koření, prdopeč a sůl. V té druhé rozšlehej vajíčka, přidej vanilku a strouhanou cuketu a pořádně rozmíchej. Nakonec smíchej obsah obou misek a přihoď lískové ořechy. Těsto nalij do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte na 175°C asi 55 minut, nebo dokud špejli zapíchnutou do středu těsta nevytáhneš čistou, bez žmolků.
Po upečení vytáhni koláč z trouby a nech vychladnout na mřížce.

krém: Ohřej šlehačku, přihoď do ní nalámanou čokoládu a míchej dokud se čokoláda nerozpustí. Pak dej zchladit do ledničky. V další misce rozmíchej mascarpone a po částech vmíchej zchlazenou čokoládovou šlehačku.

kompletace:
Na korpus nějak hezky napatlej krém a nazdob sekanýma lískáčema nebo čímkoli jiným. Hotovo. Můžeš se pustit do krájení, jezení a vychutnávání.

Přeju dobrou chuť!


Ivet








Pro zajímavost a srovnání ještě původní verze z roku 2017.
Stejný recept, stejné suroviny, stejný postup, jen trošku jiný výsledek.

ingredience na koláč velikosti 28 cm:
těsto: 350 g polohruhé mouky
       50 g holandského kakaa
       250 g
třtinového cukru
       140 g pražených  nahrubo sekaných lískáčů
       2 lžičky prdopeče
       1 lžička perníkového koření nebo skořice

       500
ml nahrubo strouhané cukety
       170 ml oleje nebo roztopeného másla
       3 vajíčka
velikosti L
       2 lžička vanilky
   
       špetka soli

krém: 100 ml šlehačky s 40% obsahem tuku
      250 g mascarpone
      200 g mléčné čokolády







Komentáře

Oblíbené příspěvky