tartaletky s bílo-čokoládovou ganache
tartaletka s bílo-čokoládovou ganache
Dostala jsem skleničku výborného ostružinového džemu. Ostružiny vypěstovala teta Eva. Teta dala ostružiny mojí tchýni Oli. Oli uvařila džem. A já jsem z džemu udělala tartaletky. Na mecheche u sestry se na ně vrhli synovci a spořádali by asi všecky, kdyby je rodiče nekrotili.
Tartaletky jsou momentálně moje nejvíc nejoblíbenější dezerty. Asi jste si už všimli, že každý druhý recept je právě na ně. Tak přidávám další do sbírky. :-)
Tentokrát je korpus plněný džemem z ostružin a ganache z bílé čokolády.
ingredience:
těsto: 250 g hladké mouky
100 g studeného másla nakrájené na kostičky
75 g cukru moučka
1 vajíčko
špetka soli
čokoládová ganache: 300 g bílé čokolády
200 ml šlehačky
zdobení: pár lžic ostružinového džemu
postup:
těsto: Mouku, cukr, sůl a kostičky másla zpracujte na drobenku. Do drobenky zapracujte vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto rozválejte na tloušťku 4 mm a přeneste do formy na tartaletky (mně množství těsta vyjde na 12 tartaletek o průměru 9 cm). Urovnejte těsto do formy, dno propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema. Tak budete mít jistotu, že dno se nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 15 min, pak vyndejte fazole a pečící papír ze dna a dopečte dalších 10 minut. Pak vytáhněte a nechte vychladnout na mřížce.
čokoládová ganache: Zahřejte šlehačku (nevařit!) a přihoďte do ní nalámanou bílou čokoládu. Stáhněte z plotny a míchejte dokud se čokoláda nerozpustí. Ganache nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
kompletace:
Dno vychladlých korpusů zakryjte vrstvou ostružinového džemu (klidně můžete dát malinový, višňový nebo černorybízový). Pak nalejte vrstvu ganache. Dokud je ganache ještě v tekutém stavu nazdobte vršek. Do sáčku dejte pár lžic džemu, odstřihněte rožek sáčku a na tartaletky nastříkejte spirály. Ty pak roztáhněte párátkem směrem od středu k vnějšímu okraji nastřídačku s tahy od vnějšího okraje ke středu. Nechejte zchladit, ztuhnout a korpus těsta trochu změknout.
Přeju dobrou chuť!
Ivet
Komentáře
Okomentovat