tartaletky s višněmi


tartaletky  s višněmi

Výrobu tohoto dezertu si budete muset rozmyslet asi 5 dní dopředu. Nebo aspoň v případě jako já, že neseženete čerstvé višně a budete odkázáni na sušené. Ty sušené se totiž musí nejdříve omýt teplou vodou a zbavit je skladovacích éček, pak naložit na pět dní do griotky, aby změkly a nasákly alkoholem. Pak se teprve můžete pustit do pečení.



ingredience na 12 tartaletkových formiček průměru 9 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
       120 g studeného másla nakrájené na kostičky
       100 g cukru moučka
       15 g holandského kakaa

       1 vajíčko
       špetka soli
       1 lžíce studené vody

višňová náplň: 200 g sušených višní nebo 500 g čerstvých
               150 ml griotky
               4 hřebíčky
               1 kus skořice celé
krém: 2 lžíce cukru moučka
      250 g mascarpone
      100 ml šlehačky
čokoládová poleva: 100 g hořké čokolády

                   100 ml šlehačky
ozdoba: krém
        12 třešní nebo višní


postup:

těsto:
Mouku, kakao, cukr, sůl a kostičky másla zpracujte na drobenku. Do drobenky zapracujte vejce a lžíci vody a vznikne krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto rozválejte na tloušťku 3 mm a přeneste do formy na koláč nebo na tartaletky. Urovnejte těsto do formy, dno propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema. Tak budete mít jistotu, že dno se nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 15 min, pak vyndejte fazole a pečící papír ze dna a dopečte dalších 10 minut. Pak vytáhněte a nechte vychladnout na mřížce.

višňová náplň: Sušené višně omyjte teplou vodou a dejte do skenice. Zalijte je griotkou a dejte do lednice na pět dní odpočívat. v průběhu je aspoň jednou denně protřepejte. Po pěti dnech je vytáhněte, dejte do hrnce, přihoďte skořici a hřebíčky a krátce povařte. Nechte zchladit, vytáhněte koření a nasekejte višně na menší kousky (pro usnadnění práce můžete použít mixér).
krém: Vyšlehejte šlehačku do polotuha, přidejte do ní cukr a mascarpone a ještě chvilku šlehejte dokud z toho nebude hladká hmota. Krém si rozdělte na 2 části - 3/4 použijete jako náplň a 1/4 jako zdobení.
čokoládová poleva:
Ohřejte smetanu (nevařit!) a přidejte nalámanou čokoládu. Míchejte dokud se čokoláda nerozpustí.


kompletace:
Do vychladlých tartaletkových korpusů rovnoměrně rozdělte višňovou náplň. Cukrářským sáčkem s kulatou tryskou nastříkejte krém a povrch uhlaďte do rovna. Navrch nalijte čokoládovou polevu a nazdobte zbytkem krému a čerstvou třešní nebo višní. A je hotovo! Nechejte zchladit, ztuhnout a korpus těsta trochu změknout.


Přeju dobrou chuť!


Ivet






Komentáře

Oblíbené příspěvky