třešňové tartaletky





třešňové tartaletky

Moc často se mi nestává, že bych na receptu nechtěla vůbec nic změnit. Tohle je přesně ten případ. Tyhle tartaletky mě úplně dostaly. Kdyby existovalo něco dokonalého, byly by to právě tyhle tartaletky. V těstě perfektně vynikne chuť mandlí, třešňová náplň je lehce kyselkavá a osvěžující, krém z mascaprone díky šlehačce a trošce lemon curd není těžký. Všeho je tam tak akorát. Chutě jednotlivých ingrediencí se navzájem nepřebíjí. Dokonalá souhra! 
Jediná věc prý kazí celkový dojem - stopky nahoře na třešních. Ale když jsem klukům vysvětlila, že je to ozdoba, tak to vzali na milost. Ve dvou snědli půlku velkého koláče na posezení. :-) Ty malé jsem snědla já. :-)



ingredience na 12 tartaletkových formiček o průměru 9 cm
těsto: 250 g hladké mouky
       120 g studeného másla nakrájené na kostičky
       75 g cukru moučka
       20 g mandlové mouky

       1 vajíčko
       špetka soli

třešňová náplň: 600 g vypeckovaných čerstvých třešní
                100 g cukru krupice
                100 g višňového džusu
                šťáva z půlky citronu
                2 rovné lžíce kukuřičného škrobu

krém: 200 ml šlehačky s 40% obsahem tuku
      250 g mascarpone
      2 lžíce lemon curd
      2 lžíce moučkového cukru


postup:

těsto:
Mouku, mandlovou mocuku, cukr, sůl a kostičky másla zpracujte na drobenku. Do drobenky zamíchejte vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto rozválejte na tloušťku 3 mm a přeneste do formy na koláč nebo na tartaletky. Urovnejte těsto do formy, dno propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema. Tak budete mít jistotu, že dno se nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 15 min, pak vyndejte fazole a pečící papír ze dna a dopečte dalších 10 minut. Pak vytáhněte a nechte vychladnout na mřížce.

třešňová náplň: Vypeckujte třešně a nakrájejte na čtvrtiny (je to otravná práce, ale vyplatí se). Do mísy k třešním přidejte 2/3 cukru a citronovou šťávu a nechte ovoce pustit šťávu. Zbylou třetinu cukru smíchejte s kukuřičným škrobem a višňovým džusem. Po 15 minutách nasypte k třešním směs cukru a škrobu a zahřívejte na středním plameni. Míchejte dokud směs nezhoustne.
krém:
V míse smíchejte cukr, mascarpone a lemon curd. Šlehačku vyšlehejte do polotuha a přidejte k ní směs z mascarpone a ještě chvilku šlehejte, aby se vše krásně promíchalo.


kompletace:
Do vychladlých tartaletkových korpusů rovnoměrně rozdělte třešňovou náplň a nechte zchladit. Krémem nešetřete, nabírejte pěkně vrchovatou lžíci co se na ni jen vejde a nějak esteticky rozplácněte na řešňovou náplň. Nahoru ještě dejte na ozdobu pár třešní.
A je hotovo! Nechejte zchladit, ztuhnout a korpus těsta trochu změknout.

Přeju dobrou chuť!


Ivet



Taky se Vám zdá, že se ta tartaletka uplně vpravo směje?












Komentáře

Oblíbené příspěvky