cherry frangipane tart

cherry frangipane tart

Sezona třešní je na můj vkus až moc krátká. Takže když jsem v obchodě viděla lákavě vypadající třešně - velké, tmavé a šťavnaté, tak jsem neváhala a koupila si. U nás tento víkend budem mlsat tart s třešněma. Ale pokud zrovna nemáte třešně, tak tuhle dobrotu můžete upéct z jakéhokoli ovoce - dobré jsou broskve s tymiánem (to tvrdí Jamie Oliver), hrušky, meruňky, švestky...
Vycházela jsem z tohoto receptu:
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/2377/cherry-frangipane-tart



ingredience na tart velikosti 20 x 25 cm:
těsto: 200 g hladké mouky
       100 g studeného másla nakrájeného na kostičky
       50 g cukru moučka

       1 vajíčko
       špetka soli

mandlová náplň: 100 g mandlové mouky
                80 g třtinového cukru
                100 g másla
                25 g hladké mouky
                1 vajíčko
                2 lžíce Griotky
                300 g vypeckovaných třešní


postup:

těsto:
Mouku, cukr, sůl a kostičky másla zpracujte na drobenku. Do drobenky zapracujte vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto pak rozválejte na tloušťku 3-4 mm a přeneste do formy na koláč. Urovnejte těsto do formy, dno propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema. Tak budete mít jistotu, že se dno nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 15 min, pak vyndejte fazole a pečící papír a dopečte dalších 3-5 minut.

mandlová náplň: Ve větší míse vyíchejte máslo s cukrem do bílé pěny. Po jednom přidejte vajíčka a Griotku. Nakonec přisypte mandlovou a hladkou mouku a vymíchejte do hladkého těsta.

kompletace:

Do upečeného korpusu rovnoměrně rozprostřete mandlovou náplň, nahoru hoďte pár hrstí třešní a mírně je zatlačte dovnitř. Dejte do vyhřáté trouby na 170°C na 20-25 minut dopéct. Pokud by těsto na vrchní straně začalo až příliš hnědnout, tak ho zakryjte alobalem. Po dopečení tart vyndejte z trouby a nechte ho na mřížce zchladnout. Můžete ho nakonec aj pocukrovat, ale není to nezbytné - tart je dost sladký a sám o sobě i hezký.



Přeju dobrou chuť!


Ivet





Komentáře

Oblíbené příspěvky