drobenkový koláč s tvarohem a rybízem


drobenkový koláč s tvarohem a rybízem

Vánoce v létě. Přesně tak voní tenhle koláč.
Lískové oříšky a džem z červeného rybízu jsou klasická dvojka na Vánočním cukroví. Tenhle koláč je něco podobného, jen ve fresh letní podobě - šťavnatý, lehký a osvěžující. Nezaplácne žaludek na celé odpoledne.
Červený rybíz vůbec není nutné shánět - pokud máš nějaké jiné ovoce, klidně ho použij. Dokonce ovoce nemusí být ani čerstvé, mražené je stejně dobře použitelné. (Dobré jsou mražené směsi na váhu z Globusu - taková ta exotická je zajímavá jak chuťově, tak barevně.)


ingredience na koláč velikosti 28 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
       120 g studeného másla nakrájeného na kostičky
       70 g cukru moučka

       1 vajíčko
       1/2 lžičky prodpeču
       špetka soli
       60 g mletých lískových ořechů (nebo mandlí, pekanů...)

tvarohová náplň: 250 g tvarohu
                 50 g cukru (množství dej podle kyselosti ovoce)

                 1 vajíčko
                 1 lžička vanilkového extraktu
                 150-200 g červeného rybízu (nebo jiného ovoce)
varianta náplně: 400 g créme fraiche nebo tučné zakysané smetany
                 50 g cukru
                 1 vajíčko
                 1 lžička vanilkového extraktu
                 200 g čerstvého nebo mraženého drobného ovoce (borůvky, černý rybíz, maliny, ostružiny, angrešt...)


postup:
těsto:
Mouku, cukr, sůl, prdopeč a kostičky másla zpracuj v mixéru na drobenku. Do drobenky zapracuj vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nech hoďku odpočívat v ledničce. Těsto pak rozděl na dvě části - 3/4 rozválej na tloušťku 3 mm a
přenes do formy na koláč. Pokud se ti nechce špinit vál a váleček, tak těsto neválej, ale do formy ho rovnoměrně po celé ploše natlač.
Do zbylé 1/4 těsta přidej lískové ořechy a v mixéru dobře promíchej. Drobenka je trochu kompaktnější, takže ju dej do mrazáku zmrznout a pak ju nastrouhej.
tvarohová náplň: Rozmíchej cukr s vajíčkem a vanilkovým extraktem. Nakonec přimíchej tvaroh.

kompletace:
Na těsto na dno  nalij a rozetři tvarohový krém, na něj rovnoměrně naskládej ovoce a nahoru nastrouhej drobenku. Koláč peč na 170°C 30-35 minut.

Přeju dobrou chuť!


Ivet







  takhle vypadá varianta koláče s creme fraiche:


Komentáře

Oblíbené příspěvky