máslové sušenky s lískovými oříšky


máslové sušenky s lískovými oříšky


Zálkadní verze máslových sušenek je moc dobrá. Recept je tady:
http://mysundayfeast.blogspot.cz/2017/04/maslove-susenkysable-viennois-zbyly-mi.html
A originální verze mojí základní verze je tady:
https://www.youtube.com/watch?v=tgrCU-FHRDs&t=462s
Takže jsem dobrou verzi vylepšila o oříšky a výsledek je ještě lepší.


ingredience:
225 g hladké mouky

180 g hodně měkkého másla
100 g moučkového cukru
50 g jemně mletých lískových oříšků
60g bílku (přibližně z 1 vajíčka)

špetka soli

postup:
Cukr a měkké máslo vyšlehej v mixéru do pěny (máslo by mělo být fakt měkké, aby se pak s těstem dobře pracovalo. Když bude studené, tak jde velice ztěžka vymáčknout z cukrářského sáčku. Mám to odzkoušené :-D). Přidej bílek (měl by být stejně jako máslo pokojové teploty, aby se máslo nezgrclo) a pokračuj ve šlehání. Pak už přimíchej jen prosátou mouku, sůl a oříšky a máš těsto hotové. Na nic nečekej, žádná lednička, žádné uležení, nic. Hned naplň cukrářský sáček s kulatou tryskou a stříkej na plech vyložený pečícím papírem kolečka s plným dnem a zvýšenými okraji. Dej péct na 175°C na 15 minut, nebo prostě až budou mít sušenky krásně zlatou barvu, tak je vytáhni. Každá trouba peče trochu jinak. Však to znáš... Po upečení sundej sušenky z plechu a nech vychladnout. Nakonec do každého důlku sušenky nalej temperovanou čokoládu a nech zatuhnout. A je hotovo!

Přeju dobrou chuť!


Ivet



A tady názorně vidíš rozdíl mezi dobře (sušenka nalevo) a špatně (ta vpravo) temperovanou čokoládou. Holt, občas se nepovede...zvlášť když je před bouřkou 30°C ve stínu a já se snažím hrnec s čokoládou zchladit na 28°C.

Rada na závěr: za hezkého počasí se válejte u vody a pečení sušenek s čokoládou si nechte na chladnější dny. :-)


Komentáře

Oblíbené příspěvky