meruňkovo-pistáciový tart


meruňkovo-pistáciový tart
apricot-pistachio frangipane

Dostali jsme výborné sladké jihomoravské meruňky. Tak šup s nima na pekáč, ať se mi nezkazí!
Abyste si nemysleli, že jsu nějaký odborník přes pečení, tak tady uvádím odkaz, kde jsem recept odkoukala:
http://foodandtravel.com/food/recipes/apricot-and-pistachio-praline-tart-with-lavender-cream




ingredience na tart velikosti 20 x 25 cm:
těsto: 180 g hladké mouky
       90 g studeného másla nakrájeného na kostičky
       30 g cukru moučka

       1 vajíčko
       špetka soli

pistáciová náplň: 100 g nesolených loupaných pistácií
                  100 g krystalového cukru
                  100 g másla
                  25 g hladké mouky
                  2 vajíčka
                  20 ml vody
                  6 větších rozpůlených meruněk


postup:

těsto: Mouku, cukr, sůl a kostičky másla zpracujte na drobenku. Do drobenky zapracujte vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto pak rozválejte na tloušťku 3-4 mm a přeneste do formy na koláč. Urovnejte těsto do formy, dno propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema. Tak budete mít jistotu, že se dno nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 10 min, pak vyndejte fazole a pečící papír a dopečte dalších 3-5 minut.

pistáciová náplň: V kastrolku s tlustým dnem uvařte z cukru a vody světlý karamel. Ten vylijte na pistáciové ořechy rozprostřené na pečícím papíru (pro jistotu papír potřete olejem, aby se karamel nepřilepil). Po vychladnutí rozmixujte karamel s ořechy na jemnou mouku (Když budete mixovat dlouho, tak se vytvoří pasta. Tak si dávejte bacha, ať to nepřeženete.). V mixéru vyšlehejte máslo do bílé pěny a postupně k němu přidávejte vajíčka. Nakonec přisypte pistáciovou a hladkou mouku a vymíchejte na hladkého těsto.

kompletace:

Do předpečeného korpusu rovnoměrně rozprostřete pistáciovou náplň, nahoru naskládejte půlky meruněk řezem nahoru. Dejte do vyhřáté trouby na 170°C na 25-30 minut dopéct. Pokud by těsto na vrchní straně začalo až příliš hnědnout, tak ho zakryjte alobalem. Po dopečení tart vyndejte z trouby a nechte ho na mřížce zchladnout. Můžete ho nakonec aj pocukrovat, ale není to nezbytné.





Přeju dobrou chuť!


Ivet






 Aj vosa přiletěla ochutnat. :-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky