ostružinový tart


ostružinový tart

Když jsem byla malá, tak vždycky v létě jsme chodili s bráchama a mámou do lesa natrhat ostružiny. Vždycky tam byly strašně dobré, velké a sladké. Letos jsem zašla do lesa, že si jako za starých časů natrhám na koláč. Ale dost mě to zklamalo - byly tam, ale malé a nehorázně kyselé! Uplně mi křivily pusu, tak jsem je vyplivla a další už nesbírala.  Naštěstí jsem dostala od tchána a tchýně z jejich zahrádky. A ty jsou uplně skvělé! Přesně takové jako z mých dětských vzpomínek. Sladké a výborné!



ingredience
na tart o průměru 20 cm:

těsto: 200 g hladké mouky
       100 g studeného másla nakrájené na kostičky
       45 g cukru moučka

       1 žloutek
       špetka soli
ostružinová náplň: 200 g čerstvých nebo mražených ostružin
                   50 g cukru krupice
                   3 plátky želatiny
                   100 ml vody

vanilkový krém: 350 g mascarpone
                50 g moučkového cukru
                1 lžíce kvalitního vanilkového extraktu
                150 ml smetany na šlehání

poleva: 125 g ostružin
        30 g cukru
        1 a půl plátku želatiny
        100 ml vody

postup:
těsto: Mouku, cukr, sůl a kostičky másla zpracuj na drobenku. Pracuj rychle, ať se máslo moc nezahřeje. Do drobenky zamíchej vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nech půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto rozválej na tloušťku 3-4 mm a přenes do formy na tart (formu vymaž sádlem nebo máslem). Urovnej těsto, dno propíchej vidličkou, vystel pečícím papírem a zatiž fazolema. Tak budeš mít jistotu, že dno se nevyboulí. Dej do trouby rozpálené na 170°C na 10 min, pak vyndej fazole a pečící papír ze dna a nech dopéct dalších 10 minut. Pak vytáhni upečený tart a nech vychladnout na mřížce.
ostružinová náplň: Namoč plátky želatiny do studené vody a nechej je nabobtnat. Ostružiny (čerstvé nebo mražené - je to fuk, postup je stejný) nasyp do rendlíku a zahřívej na středním plameni. Občas promíchej. Jakmile se ostružiny začnou vařit, tak k nim přidej cukr. Počkej až se trochu rozvaří a sundej z plotny. Nalij směs do sítka a propasíruj ji. Nebo jestli ti nevadí křoupat semínka, tak můžeš pasírování přeskočit a rovnou přihodit nabobtnanou želatinu a pořádně promíchat, aby se rozpustila. Nechej vychladnout a trochu zhoustnout (jestli spěcháš, dej rendlík do ledničky).
krém: Vyšlehej smetanu do polotuhé šlehačky.Ve velké míse smíchej mascarpone, cukr a vanilkový extrakt. Pak postupně přidávej šlehačku a opatrně promíchávej.
poleva:
Postup je stejný jako u náplně. Takže zkráceně: namoč želatinu do studené vody. V rendlíku přiveď k varu ostružiny a přihoď cukr. Chvilku povař, pak sundej z plotny a nechej trochu zchladnout. Až směs nebude vařící tak přimíchej želatinu.

kompletace:
Do vychladlého korpusu navrstvi ostružinovou náplň, na ni dej vrstvu vanilkového krému, nahoru polevu a nech zchladit. A je hotovo!



Přeju dobrou chuť!


Ivet






Komentáře

Oblíbené příspěvky