tartaletky třešně v karamelu


cheesecake tartaletky - třešně v karamelu

Zase třešně. Ještě pořád jich nemám dost. A ještě jsem s nimi neskončila. Ještě pár skleniček odpočívá v ledničce naložené v griotce - někdy na příště.
 


ingredience na 12 tartaletek velikosti 9 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
       125 g studeného másla nakrájeného na kostičky
       50 g cukru moučka

       1 vajíčko
       špetka soli

náplň: 250 g mascarpone
       200 g ricotty
       40 g cukru
       100 ml 33% smetany na šlehání
       2 vajíčka
       1 lžička vanilkového extraktu
třešně v karamelu:
800 g vypeckovanách třešní
                   75 g cukru
                   30 g másla
                   20 ml vody
                   15 g škrobu
                   1/4 lžičky skořice


postup:

těsto:
Mouku, cukr, sůl a kostičky másla zpracujte na drobenku. Do drobenky zapracujte vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto pak rozválejte na tloušťku 3-4 mm a přeneste do formiček na tartaletky. Urovnejte těsto, dna propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema. Tak budete mít jistotu, že se dno nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 10 min, pak vyndejte fazole a pečící papír a dopečte dalších 5 minut.

náplň: Ve větší míse smíchejte mascarpone, ricottu, smetanu, cukr a vanilkový extrakt. Po jednom přidejte vajíčka a lehce je vmíchejte do směsi.
třešně v karamelu: V tlustostěnném hrnci zahřívejte cukr s vodou dokud se nevytvoří světlý karamel. Pak stáhněte z ohně a nasypte ke karamelu třešně. Poctivě míchejte - karamel obalí třešně a třešně pustí sťávu. Přisypte skořici - bude to nádherně vonět. Vraťte hrnec na oheň a míchejte dokud třešně trošku nezměknou (jen tak lehce, aby si udržely tvar a výsledná hmota měla nějakou strukturu). Pak přisypte škrob a míchejte do zhoustnutí. Nakonec přimíchejte máslo. A teď to hlavně nezačněte ochutnávat, protože jinak Vám nic nezbude na tartaletky! Je to fakt moc dobré. Třešně, karamel, skořice a máslo - lahoda!


kompletace:

Do korpusů rovnoměrně rozdělte mascarpone náplň a dejte do trouby na dalších 20-25 minut péct na 170°C. Po upečení nechejte zchládnout. Nakonec nahoru dejte pár lžic třešní v karamelu a ... už na nic nečekejte a snězte to! :-)


Přeju dobrou chuť!


Ivet



Komentáře

Oblíbené příspěvky