ostružinový dort


ostružinový dort

Tenhle dort jsem upekla na oslavu našeho prvního dítě k prvním narozkám. Takže Všechno nejlepší, Emily!



ingredience
na dort o průměru 16 cm:

těsto: 160 g hladké mouky
       130 g cukru krupice
      
       4 lžíce oleje
       4 vajíčka
       1/4 lžičky vanilkového extraktu
       1/4 lžičky citronové kůry
       špetka soli
ostružinová želatina: 300 g čerstvých ostružin
                      50 g cukru
                      4 plátky želatiny
                      šťáva z půlky citronu
                      voda
krém: 500 g mascarpone
      60 g cukru moučka
      1/3 ostružinové želatiny

postup:
těsto:
Vajíčka a cukr vyšlehej do bílé tuhé pěny. Zabere to tak 10-15 minut intenzivního šlehání v robotu. Pak přisyp mouku a citronovou kůru, přilej olej a vanilkový extrakt a ručně opatrně vymíchej. Pracuj rychle a jemně, at ti nespadne pěna. Těsto nalej do formy vyložené pečícím papírem a peč na 180°C asi 45 minut, nebo podle toho jak to trouba zvládne upéct. Nakonci by měla špejle zapíchnutá doprostřed těsta vyjít čistá bez žmolků. Když se ti bude zdát, že těsto není uvnitř dopečené, ale zvrchu už hodně zhnědlo, tak přikryj formu listem pečícího papíru a dopeč podle potřeby. Po upečení nechej korpus vychladnout na mřížce a na noc ho dej do ledničky "dozrát".

ostružinová želatina: Plátky želatiny zalej vodou a nechej nabobtnat. Do rendlíku dej ostružiny, cukr a citronovou šťávu a zahřívej na středním plameni. Nechej vařit dokud se cukr nerozpustí a ovoce nepustí šťávu a trochu se nerozvaří. Pak odstav z ohně, nech trochu zchladnout a propasíruj přes sítko, aby ses zbavila semínek (Já to neudělala a byla to CHYBA! Semínka jsou hodně rušivý element v jinak dobrém dortu.). Přidej želatinu a rozmíchej ji. Třetinu si odlej do misky a dej do ledničky, zbylé dvě třetiny nalej do formy na dort vyloženou potravinovou fólií a dej na hoďku do mrazáku.
krém: Ve větší míse smíchej třetinu ostružinové želatiny s cukrem a lžící mascarpone. Jakmile se vše hezky promíchá, tak můžeš přidat zbytek mascarpone a metličkou vymíchat krém.

kompletace:
Dortový korpus dvakrát vodorovně rozkroj. Na spodní třetinu rozetři trochu krému, vyklop na něj ostružinové želé z mrazáku, namaž zase trochou krému, přiklop druhou část korpusu, natři krémem a dej třetí část korpusu. Vyrovnej dort a vrch a boky potři krémem. Nakonec ozdob čerstvými ostružinami a dej do ledničky vychladit a ztuhnout.

Přeju dobrou chuť!

Ivet






Komentáře

Oblíbené příspěvky