razítkové sušenky



razítkové sušenky

Pustila jse se do pečení orazítkovaných sušenek. Je to fakt dobrá zábava na sušenky tisknout vtipné vzkazy nebo romantické básně.
Koupila jsem si (zatím) dvoje písmenkové razítka. Jedny z Orionu - s těma se dobře tiskne (písmenka se zasouvají do lišty a dobře drží pohromadě v jedné linií, žádné nemá šanci být výš nebo níž), ale nemají pěkný font. Druhé mám z Tchiba - mají krásný font a dobře čitelný, kromě písmen a čísel mají i pár zajímavých znaků (@!-.srdíčko), nelepí se a dobře se s nima tiskne. Nevýhodou je, že se do sebe jednotlivé písmenka zacvakávají a když nejsou západky uplně perfektně cvaknuté, tak to nedělá pěkný obtisk. Prostě, nesmí se to odbýt.

Prošla jsem si na netu recepty... a je jich tam fakt hafo. Často se opakuje recept, který je přiložený k razítkům z Tescomy. Funguje dobře, ale já si řekla, že chcu vyzkoušet všechny možné aj nemožné recepty a kombinace příchutí.

příchutě které chcu zkusit:
vanilka, máslo, skořice, kakao, marcipán, nutella, perníčky, levandule, zázvor, anýz, citron, rozmarýn, kardamon, káva, pomeranč s čoko, ořechy - buráky, lískové, vlašáky, kokos, pekan, mandle, psitácie, makadam, pinie, mléčné...




1. máslové/vanilkové sušenky:

ingredence: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 125 g másla, 1 vajíčko, 1 lžíce vanilkového extraktu, špetka soli
- nenahrazuj máslo jiným tukem - Hera není máslo!

- chuť moc dobrá - máslo i vanilka jde krásně cítit, křupavé těsto, čitelné nápisy, dobře zpracovatelné těsto
postup: všechny suché ingredience smíchej dohromady a prosij přes sítko, přidej nakrájené máslo, vajíčko a vanilkový extrakt a uplácej hladké těsto, nech dvě hoďky odležet v ledničce a pak těsto ještě dobře prohnětej a pak už si válej a vykrajuj tvary jaké se ti líbí.
Celkem dobrá vychytávka je rozválet těsto mezi dvěma pečícími papíry, pak vykrajovat tvary, mezi jednotlivými sušenkami nechat asi půl centimetru místa, natisknout text, nakonec odstranit přebytečné těsto z těch půlcenťákových mezer (pokud je praskavé těsto, tak se předejde blbé náladě z roztrhaných a popraskaných sušenek)

skořicová varianta: základní máslové těsto + 5 g skořice
 - chuť dobrá, skořice je pěkně výrazná

kakaová varianta: 120 g cukru, 130 másla, 230 mouky, 30 kakaa, 1 vajco, sůl
- výborné chuťově, nápisy jsou nejlíp čitelné ze všech příchutí, hodně dobře se pracuje s těstem


2. marcipánové sušenky TCHIBO:

originál: 150 g másla, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g mouky, 1 žloutek, 100 g marcipánu (s těstem se blbě pracuje - praská, láme se, vykrojený tvar nejde skoro přenést, bo se zlomí, upečené sušenky jsou pěkně křupavé a nadýchané)
upravený recept: 120 g másla, 50 g cukru moučka, 250 g mouky, 1 vajíčko, 100 g marcipánu, špetka soli
(s těstem se pracuje o něco líp, už tolik nepraská, ale furt to není ono, výsledné sušenky nejsou tak nadýchané, ale chuťově jsou naprosto výborné)
postup: Máslo vyšlehej do pěny, cukr, žloutek a marcipán vymixovat na kompaktní hmotu, na nízké otáčky přidat mouku a vymíchat kompaktní těsto, vychladit, vykrájet, natisknout, upéct na 150°C asi 10-12 min
.
-pozn. přidej do těsta lžíci strouhané pomerančové kůry a bude uplně fuk jak blbě se s tětem zachází! ten výsledek bude stát za to! marcipán a pomeranč je uplně super kombinace!




3. máslové sušenky TESCOMA:

ingredience: 350 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, 130 g másla, 2 vejce, 1/2 sáčku vanilkového cukru, citronová kůra
postup: všechny ingredience najednou smíchej, vytvoř hladké těsto, nech 2 hoďky ležet v ledničce, pak vykrajuj sušenky, potiskni a upeč na 170°C 15 minut


citronová varianta:
350 g polomouky, 150 g cukru moučka, 125 g másla, 1 a 1/2 vajíčka, 1 lžička vanilkového extraktu, 3 lžíce citronové šťávy, citrokůra za 1 citronu, špetka soli
- podle mě chuť nic moc, ale druhým chutná hodně
oříšková varianta:
350 g polomouky, 50 g jemně mletých ořechů, 150 g cukru moučka, 125 g másla, 2 vajíčka, špetka soli
- nejvíc nejlepší (zkoušela jsem vlašáky a lískáče), nejchutnější-jsou jak vánoční vanilkové rohlíčky, dobře zpracovatelné těsto, dobře čitelné obtisky
kakaovo-kokosová varianta: 20 g kakaa, 40 g jemně mletého kokosu, 310 g polomouky, 150 g cukru, 150 g másla, 2 vajíčka, špetka soli
- kokos musí být namletý fakt hodně jemně a přesátý přes jemné sítko, jinak jsou ná
pisy deformované , chuťově jsou dobré, dobře se pracuje s těstem
skořicová varianta:
250 g hladké mouky, 120 g cukru moučka, 5 g skořice, 130 g másla, 1 vajco- tohle je už zpravený recept, je dobře použitelný a chutný
-
podle originálního TESCOMA receptu skořicové sušnky nikdy více- tuhé, nekřupou, až moc intenzivní skořicová chuť

http://www1.tescoma.com/manuals/630116_recipes.pdf





4. levandulové sušenky

ingredience: 250 g hladké mouky, 140 g másla, 120 g cukru moučka, 1 vajíčko, 1 velká vrchovatá lžíce levandule, špetka soli
postup: Všechny ingredience smíchej dohromady, nech odležet 2 hoďky v ledničce (já nechala 2 dny a bylo to vpoho), vyválej, vykrajuj, tiskni a upeč na 180°C 15-20 minut.
-recept je mírně upravený pro lepší otisk razítek (v originále je ještě lžička prdopeče a lžíce mandlí)
-levandulové květy je potřeba rozdrtit na jemno, jinak kazí obtisk
-chuťově dobré, klidně bych přidala víc levandule ať je tam cítit, těsto dobře zpracovatelné
http://www.svasniprojidlo.cz/2013/08/susenky-vonici-levanduli.html




5. kokosové sušenky

Kolegyně z manželovy práce upekla naprosto výborné kokosové sušenky a pár se jich dostalo až ke mně. Strašně moc mi chutnaly, tak jsem si musela upéct taky nějaké. Takže tu je recept na takové nějaké podobné.
ingredience: 220 g hladké mouky, 80 g strouhaného kokosu, 200 g másla, 150 g cukru moučka, 1 vajíčko, špetka soli, 1 lžička vanilkového extraktu

postup: všechny ingredience smíchej dohromady, nech odležet aspoň 2 hoďky v ledničce, aby těsto ztuhlo, vyválej na placku 3 mm tlustou, vykrajuj tvary, obtiskni razítka a upeč na 180°C 10 minut
- tento recept je mírně upravený z originálu "základní těsto" z časopisu Chuťovka Vánoce 2008
-kokos je dobré rozmixovat na jemno, jinak kazí čitelnost obtisku
-chuťově moc dobré, dobře zpracovatelné






6. kakaové sušenky s pudingem


Na Velikonoce jsme dostali od Tomového kolegy z práce přáníčko a k tomu sušenky. Jednu jsem ochutnala a hned mi v očích naskočil otazník jako kačerovi Donaldovi dolary v očích. Nemohla jsem přijít na to co to v sušenkách je za příchuť. Ale strašně moc mi chutnaly. Dostala jsem recept a myslím, že stojí za vyzkoušení!
Děkuju za recept, Míšo! :-)
ingredience: 200 g hladké mouky, 20 g kakaa, 50 g vanilkového pudingu, 120 g moučkového cukru, 125 g másla, 1 velké vajco, špetka soli
postup: Všechny suché ingredience prosij do mísy (možná rači aj dvakrát). Přidej máslo a vymíchej takovou suchou drobenku. Nakonec přijde do těsta vajíčko. Všechno důkladně promíchej dokud se ingredience nespojí. Pak zabal do fólie a dej vychladit a ztuhnout do ledničky na hoďku nebo klidně aj přes noc. Pak už stačí jen vyválet na tloušťku 3 mm, vykrájet tvary a upéct na 175°C asi 10 minut. Nechej vychladnout na mřížce a pak si je třeba můžeš dát s mlékem k odpolední svačině.








kakaovo-pomerančové perníčky

Recept je z knížky Čokoláda od Kirsten Tibbals. Perníčkové těsto je naprosto famózní a jako sušenky bych to ládovala pořád. Pomerančový karamel jsem vyměnila za jinou pomerančovou náplň, ale furt je to dost dobré.
ingredience: 10 g koření do perníku
             270 g polohrubé mouky
             30 g kakaa
             135 g medu
             85 g krupicového cukru
             20 g měkkého másla
             1 lžička soli
             1/2 lžičky sody
             45 ml vařící vody
pomerančová náplň: 200 g bílé čokolády
                   75 ml smetany na šlehání
                   25 ml Cointreau nebo jiného pomerančového likéru
postup:
těsto: V malé misce smíchej vařící vodu a sodu. Zbylé ingredience smíchej dohromady a pak k nim přidej sodu s vodou. Vymíchej hladké těsto a nechej v ledničce aspoň půl hoďky odležet. Pak vválej placku 3-4 mm tlustou. Pak přejeď reliéfním válečkem a vykrajuj tvary podle libosti - já dělala klasické kulaté sušenky. Tvary přenes na plech vyložený pečícím papírem a peč v troubě na 170°C asi 7 minut. Po upečení nechej vychladnout.
náplň: V malém hrnci ohřej smetanu a pomerančový likér. Přiveď těsně k bodu varu a pak odstav z ohně. Přihoď nalámanou bílou čokoládu a promíchej. Náplň nechej vychladnout a pak můžeš naplnit upečené a vychladlé perníčkové sušenky.
-dobré, zajímavé, ne uplně tradiční
-reliéf jde dobře vidět









Tak to je zatím vše, další recepty budu ještě časem přidávat.


Přeju dobrou chuť!

Iwet

Komentáře

  1. Od chvíle, co jsem objevila razítka na sušenky z 3D tiskárny, peču jak divá. Zkusila jsem snad 15 těst, ale nejspokojenější jsem s těmi, co jsem našla na téhle stránce. Sušenky jsou velmi dobré a vzor je krásně viditelný. Moc děkuji, už brzy budu mít odzkoušené všechny. :)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Děkujeme.. za recepty, vyzkoušeli jsme 3 - levandulové, vanilkové, a skořicové.. a nedalo nám to.. měli jsme doma moučku ze sušených brusinek, tak jsme vyzkoušeli brusinkovo- citronové.. složení jako na oříškové.. brusinkové drtě jsme tam daly vrchovatou lžíci polívkovou a přidali nastrouhanou citronovou kůru z jednoho velkého citronu. Moc dobré... Všechny zmizeli, všichni se oblizovali po všech. Krásné svátky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky