jablečné pité



jablečné pité


Jablečná klasika asi ze všech nejklasičtější. A taky nejlepší (podle mě teda) :-)
Koláč je výborný ještě za tepla, kdy okraje krásně křupou a náplň je teplá. Za studena další den je zase krásně vláčný a šťavnatý a chuť koření se stihne rozvinout.




ingredience na koláč velikosti 22 cm:

těsto: 125 g másla

       250 g hladké mouky
       75 g cukru moučka
       1/2 lžičky prdopeče
       1 vajíčko

       špekta soli
       1 lžička vanilkového extraktu
       1 lžička citronové kůry
náplň: 5 jablek*
       30 g cukru
       šťáva z 1 citronu nebo limetky
       1/4 lžičky skořice
       50 g sekaných ořechů
*Jablek jsem dávala 5 velkých kusů. Z toho bylo 800 g čisté jablečné hmoty bez slupek a jadřinců. Po nastrouhání jsem ještě z jablek vymačkala skoro 200 g šťávy a vypila ju. Mňam!

postup:
těsto: Do mísy prosij mouku, cukr, prdopeč a sůl. Sypkou směs mixni s máslem, vanilkou a citronovou kůrou na drobenku. Do drobenky přidej vajíčko a vymíchej hladké těsto. Těsto zabal do sáčku a dej do ledničky zchladnout. Mezitím si připrav jablečnou náplň.
náplň: Oloupej jablka a nastouhej na hrubo. Část šťávy z jablek vymačkej a vypij. Když by v nápni bylo moc šťávy, tak by se těsto rozblemcalo. Do nastrouhaných jablek přidej cukr, citron, koření a ořechy. Pořádně to promíchej.

kompletace:
Těsto si rozděl na dvě části - 2/3 množství rozválej na 3 mm a přenes ho do vymazané a moukou vysypané formy. Pěkně ho urovnej, vystel jím dno a boky. Na těsto rovnoměrně rozprostři jablečnou náplň. Zbylou 1/3 těsta rozválej na 3 mm tlustou placku a použiješ ji na zakrytí náplně zvrchu. Vrchní část těsta propíchej vidličkou asi v 2 cm rozestupech, aby mohla unikat pára. Dej do trouby rozehřáté na 175°C asi na 20-25 minut. Po upečení nechej aspoň chvilku vychladnout, než se do toho pustíš.

Přeju dobrou chuť!


Iwet





Komentáře

Oblíbené příspěvky