mrkvový dort


mrkvový dort

První ze série mrkvových dortů - tenhle je čistě mrkvový s ořechama. Vpodstatě je to takový hodně dobrý základ. Další verze mrkváče bych chtěla zkusit s ananasem, kokosem nebo meruňkama.
Mám ráda, když je v mrkvovém dortu vidět struktura a trochu to křupe, takže ořechy sekám a mrkev strouhám na hrubo. Ale někdo rači ořechy mele a mrkev strouhá na jemno. Dá se tak i tak. :-)







zdroj inspirace:
http://catandcook.cz/velikonocni-mrkvovy-dortik-z-ms-potravin/

ingredience na dort průměru 22 cm:
těsto:
100 g sekaných vlašských ořechů
       330-350 g na hrubo strouhané mrkve
       260 g hladké mouky
       1 lžička sody
       1 žička prodopeče
       0,5 lžičky soli
       1-2 lžičky skořice
       špetka strouhaného muškátového oříšku
       4 velké vajíčka (200 g )
       160 g třtinového cukru
       240 ml oleje nebo rozpuštěného másla
       1 lžička vanilkového extraktu
krém: 500 g cream cheese
      250 g mascarpone
      100 g hodně měkkého másla
      80 g cukru moučka
      1 lžíce lemon curdu
      1 lžička vanilkového extraktu
      - všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!!!
lemon curd: 75 g šťávy z citronů

            kůra ze 2 citronů
            100 g krystaového cukru
            3 vajíčka (200 g)
            10 g kukuřičného škrobu
            80 g másla

postup:
těsto: Nejdřív si připrav formu - vystel dno kolečkem pečícího papíru a boky do výšky aspoň 10-12 cm.
Pak si nachystej suché ingredience - mouku, sůl, sodu, prdopeč a koření prosij do mísy. Vajíčka vyšlehej s cukrem do husté jemné pěny (trvá to tak 10-15 minut). Pak k nim na pomalé otáčky přilévej vanilku a olej nebo máslo. A na nejnižší otáčky přimíchej směs mouky a koření. Nakonec ručně lžící přidej mrkev a ořechy, pořádně promíchej, ale opatrně, aby nespadla pěna. Těsto nalej do formy a dej péct do trouby na 180°C na 1 hodinu. Po upečení nechej vychladnout na mřížce a na noc zabal do potravinové fólie a do ledničky.
krém: Máslo s cukrem a vanilkovým extraktem mixni až na bílý nadýchaný krém. Pak do něj přidej cream cheese, mascarpone a lemon curd a ještě chvilku mixuj až bude krém důkladně promíchaný.
lemon curd: V rendlíku smíchej cukr s kukuřičným škrobem. Přidej vajíčka a pořádně prošlehej. Nakonec přilej citrošťávu a přisyp citrokůru. Zahřívej směs na mírném plameni, ale nenechej vařit. Udržuj teplotu pod bodem varu, aby se vajíčka nezgrcly. Hotovo máš v momentě, kdy je směs hustá. Hned ji přeceď pres sítko, aby v ní nezůstaly žádné hrudky ani kůra z citronů. Do přeceděného krému přidej máslo a zamíchej. Nechej vychladnout, ideálně přikryté fresh fólií, aby se neudělal škraloup. 

kompletace:
Korpus dvakrát prokroj a  vršek seřízni do roviny.  
Jednotlivé části korpusu natři vrstvou lemon curdu a krému a sestav dort. Vršek a boky natři zbytkem krému a nazdob podle vlastní fantazie. Dej na pár hodin chladit a ztuhnout do ledničky.

Přeju doboru chuť!


Iwet











 





Komentáře

Oblíbené příspěvky