vanilkový cukr a extrakt




vanilkový cukr a extrakt


Kdysi dávno na začátku jsem používala vanilínový cukr, pak vanilkovou esenci za dvacku ze sámošky, pak jsem přešla na vanilkový extrakt z M&S, zkoušela jsem aj vanilkovou pastu od Dr Oetkera a loni mi přivezli kámoši z Mexika od místních domorodců jejich vanilkový poklad! A už nebylo cesty zpátky k vanilínu. Díky Zori a Bárte! :-)
Hledala jsem na netu jak vyrobit domácí varianty vanilkových ochucovadel a našla tady:
http://www.pravavanilka.cz/page.html?id=3






vanilkový cukr

Vyrobit si domácí vanilkový cukr naštěstí není nic složitého a rozhodně se to vyplatí, alespoň teda chuť dezertů bude o poznání lepší. 

ingredience: 200 g krupicového cukru
             1 vanilkový lusk

postup:
Nejprve si nachystej skleničku a víčko (umýt v horké vodě a pořádně usušit, aby v nich nezůstala žádná vlhkost).
Pokud nemáš mixér nebo máš slabý a nezvádl by nasekat na jemno tvrdý lusk, tak použij jen semínka z lusku - lusk podélně rozkroj, semínka vyškrábej, dej je do cukru a pořádně všechno protřep. Cukr bude i tak hezky vanilkový. A zbytek lusku můžeš použít třeba do pana cotty.
A teď maximálně intenzivní chuťová verze pro výkonný mixér: z vanilkového lusku odřež tvrdou stopku (pokud ji má). Lusk nakrájej na 1 cm kousky a mixni v mixéru. Po chvilce přidej cukr a ještě pořádně promixuj, aby nezůstaly žádné nerozmixované kousky vanilky. Až bude vše hezky mixnuté, tak to přesij přes jemné sítko, nasyp do skleničky a zavři víčko.
Vanilkový cukr je možné použít hned, ale je lepší ho nechat týden rozležet a každý den ho dobře protřepat. Tak se dostane vůně a chuť vanilky uplně všude a aroma bude intenzivnější.









vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt už je trošku náročnější na čas. Chce totiž nechat aspoň měsíc naležet, než se začne používat.

ingredience: 250 ml 60% lihu z lékárny
             6 vanilkových lusků

posup: Nejprve si nachystej skleničku a víčko (umyj, vyvař a pořádně vysuš).
Z vanilkových lusků odřež tvrdou stopku (pokud ji má). Lusky nakrájej na centimetrové kousky a mixni v mixéru. Přilej trochu lihu a ještě nechej mixovat až na konzistenci jemné pasty, aby v ní nezůstaly žádné kousky. Pak dej pastu do skleničky a zalej zbytkem lihu. Zavři skleničku, protřepej a dej do ledničky (nebo na chladné a tmavé místo). Alespoň první týden obsah pořádně protřepej každý den, pak už stačí jen sem tam a určitě pořádně protřep před každým použitím.
V průběhu měsíce můžeš pozorovat jak extrakt mění barvu - od světle žluté po tmavě hnědou. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky