cheesecake s borůvkama a levandulí
cheesecake s borůvkama a levandulí
Před Vánocema jsme se vsadily s Katkou, jestli je Marťa těhotná nebo ne. Sázku jsem prohrála, takže dělám dort. :-) Je to vlastně výhra pro obě, nebo vlastně pro všechny tři. Marťa má zdravého hezkého kluka, Katka bude mít dort a já ho můžu udělat a zkusit něco nového. :-)zdroj inspirace:
http://www.pradobroty.cz/2015/05/boruvkove-zrcadlo-nepeceny-tvarohovy.html
ingredience na dort o průměru 20 cm:
základ: 185 g sušenek Žloutkové věnečky nebo nějaké jiné, je to fuk
90 g rozpuštěného másla
krémový základ: 600 g cream cheese
250 g mascarpone
200 g creme fraiche
150 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
levandulový krém: větší část krémového základu (asi 2/3)
150 g šlehačky 33% tuku 2 plátky želatiny
100 g studené vody
pár kapek levandulového extraktu nebo oleje borůvkový krém: menší část z krémového základu (asi 1/3)
125 g čerstvých kanadských borůvek
šťáva z 1/2 citronu
30 g krupicového cukru
2 plátky želatiny
100 g studené vody
poleva: 200 g créme fraiche
20 g moučkového cukru
na ozdobu: 100 g čerstvých borůvek, kvítka, lístky máty...
postup:
sušenkový základ: Rozmixuj nebo roztluč sušenky na jemné drobky. Přidej k nim rozpuštěné zchladlé máslo a promíchej, aby ti vznikla hmota připomínající mokrý písek. Tuto hmotu nasypej na dno formy nebo dortového ráfku a pořádně utlač. Dej aspoň na hoďku nebo dvě do ledničky ztuhnout.
krémový základ: Ve velké míse dobře prošlehej cream cheese, mascarpone, creme fraiche, cukr a vanilkový extrakt.
Krém rozděl na dvě nestejně velké části - menší část (asi 1/3) příjde do borůvkového pyré a větší část (asi 2/3) bude ochucená levandulí.
levandulový krém: ve studené vodě nechej nabobtnat želatinu. Mezitím ohřej smetanu aspoň na 35°C a přihoď do ní tu nabobtnanou želatinu. Dobře promíchej a nechej želatinu uplně rozpustit. Pak postupně přilévej smetanu s želatinou do krému a míchej, aby se nevytvořily hrudky nebo "krupice". Nakonec dávej po kapkách do krému levandulový extrakt nebo olej a vždycky dobře promíchej, ochutnej a pak případně ještě přidej kapku, když se ti to bude zdát málo. Ale s citem, jinak to bude nedobré!
borůvkový krém: Želatinu namoč do studené vody a nechej ju nabobtnat.
Do rendlíku nasypej omyté borůvky, cukr a nalej citronovou šťávu. Zahřívej na mírném ohni a nechej borůvky rozvařit (můžeš jim trochu pomoct a rozmačkat je).
Jakmile se borůvky rozvaří, tak je sundej z plotýnky a nechej chvilku zchladnout. Pak do nich dej nabobtnanou želatinu a dobře promíchej (želatina nesmí přijít do horkého, bo by pak už neželírovala). Pyré rozmixuj na jemnou kaši (pro extra jemnost můžeš protáhnout pyré přes sítko).
Jakmile nebude pyré horké (udržíš v něm prst), tak můžeš přidat lžíci krému (z té menší části) a promíchat. Postupně po lžicích přidávej všechen krém a vždycky dobře promíchej.
poleva: Smíchej créme fraiche s cukrem.
kompletace:
Na vchlazený a ztuhlý sušenkový základ dávej po lžicích/naběračkách do středu formy krém - na střídačku světlý a borůvkový tak dlouho, až žádný nezbyde. Povrch zarovnej tak, že párkrát bouchneš s formou o stůl nebo klasicky nožem.
Navrch nalej a rozetři polevu a nechej vychladit přes noc. Nespěchej, chce to čas, aby se dortík naležel a ztuhnul.
Před podáváním nazdob čerstvýma borůvkama, kvítkama, mátou,....
Přeju dobrou chuť!
Iwet
Komentáře
Okomentovat