cuketový koláč s malinama


cuketový koláč s malinama


Je jeden způsob jak nejlíp zužitkovat cuketu - nakrájet, posolit nebo okořenit a na gril! Nejvic nejlepší - dokonce lepší jak maso!
A pak je všechno ostatní - cuketový nákyp, zapečená zelenina s cuketou, lečo s cuketou, cuketová polévka, quiche s cuketou, no a taky koláč s cuketou... tentokrát kombinace cuketa/maliny.




zdorj inspirace:

https://stephylicious.wordpress.com/2014/08/17/courgette-cake-with-cream-cheese-and-lime-frosting/

ingredience na formu o průměru 20 cm:
těsto: 170 g polohrubé mouky
       100 krupicového cukru
       80 ml oleje
       2 vajíčka
       1/2 citronu - kůra aj šťáva
       170 g jemně nastrouhané cukety
       1/2 lžičky sody
       3/4 lžičky prdopeče
       špetka soli
       125 g čerstvých malin
krém: 200 g mascarpone
      150 g tvarohu, cream cheese, créme fraiche nebo žervé
      15 g vanilkového cukru
      50 g lemon curdu     
      250 g čerstvých malin



postup:
těsto: Ve větší míse smíchej vajíčka, olej, cukr, šťávu a kůru z citronu - míchej dokud směs nebude homogenní. Pak přidej mouku s prdopečem, sodou a solí a zase dobře promíchej, aby v těstě nebyly hrudky. Pak přijde do těsta strouhaná cuketa - zase dobře promíchej. A nakonec už jen maliny - to už moc nemíchej, ale jen jakoby je zlehka zabal do těsta, aby se neponičily a zůstaly vcelku.
Hotové těsto nalej do formy vystlané pečícím papírem a peč 30 minut na 175°C dokud nebude mít koláč zlatonědou barvu na povrchu. Po upečení vytáhni z trouby a nechej vychladnout na mřížce.
krém: Vyšlehej mascarpone s cream cheese (nebo tvarohem, žervé... podle toho co máš k dispozici), cukrem a lemon curdem. Maliny si nechej na ozdobu vrchu koláče.

kompletace:
Seřízni do roviny vršek upečeného a vychladlého koláče. Natři srovnaný vršek krémem a uhlaď do roviny. Pak takovou tou zubatou stěrkou udělej do krému vzor. Nakonec ozdob koláč čerstvýma malinama a je hotovo.
Vpodstatě ani nemusíš už na nic čekat, můžeš rovnou kus ukrojit a sníst - těsto je hned po upečení šťavnaté a vláčné, krém neteče, takže se nemusí nechat ztuhnout. Žádné čekání! Ideální!




Přeju ať se povede a dobře chutná!


Iwet





        

Komentáře

Oblíbené příspěvky