jogurtový (něco jako) cheesecake
jogurtový (něco jako) cheesecake
Na tuhle dobrůtku jsem narazila v Turnově - je tam skvělá kavárna Panorama. Kávu sice nepiju, ale dortíky jsem vyzkoušela všechny, co měli právě v nabídce (7 různých kousků) a musím říct, že jsem si pochutnala! Nejvíc mě uchvátil jejich jogurtový cheesecake. Prý jejich makový koláč je ještě lepší - říkal šéf kavárny (a ten tomu stopro rozumí). Tak snad někdy na makáče budu mít štěstí a ochutnám ho. :-)
A příště už budu taky vědět, že do restaurace na náměstí nemám chodit na oběd. Rači za roh vedle Pošty - tam je bistro Pukú a je naprosto fantastické! Ne, neplatí mi za reklamu. :-)
Ptala jsem se šéfa kavárny Panorama na recept čízu, ale neprozradil. Tak jsem se snažila něco trochu podobného vygooglit.
zdroj inspirace:
https://www.albert.cz/recepty/jogurtovy-cheesecake
ingredience na průměr formy 19 cm:
korpus: 250 g máslových sušenek
100 g roztopeného másla
náplň: 250 g mascarpone
50 g moučkového cukru (přidej si podle chuti)
350 g bílého jogurtu* (dala jsem Selský Holandia jogurt)
1 lžička vanilkového extraktu
8 g želatiny v prášku (nebo 5 plátků želatiny DrOetker)
40 g vody
poleva: 200 g mraženého ovoce (dala jsem mix malin, ostružin, rybízu, jahod, borůvek)
30 g cukru (víc nebo míň - dej si kolik chceš)
1,5 plátku želatiny
* Výběr jogurtu je docela zásadní věc. Zkoušela jsem různě tučné jogurty různých značek. Nejlíp mi vyšel Selkský Holandia. Když jsem dala tučný 10% řecký jogurt, tak už chuť nebyla taková lehká jogurtová, ale spíš krémová, hutná a smetanová.
Jo a pokud nemáš nějaký kvalitní vanilkový extrakt, tak určitě nenahrazuj vanilínovm cukrem! Fuj! Místo toho použij semínka z 1/2 vanilkového lusku. Rozdíl mezi vanilkou a vanilínem je obrovský!
postup:
korpus: Sušenky rozdrť nebo rozmixuj na konzistenci písku (hrubý štěrk aj opačný extrém jemný prach jsou špatně) a vmíchej do toho roztopené a zchladlé máslo. Sušenkové "těsto" nasyp do formy vystlané pečícím papírem (dno aj boky). Těsto pořádně namačkej na dno a vytvoř aj okraje asi tak 3-4 cm vysoké. Korpus dej do ledničky chladit tak na hoďku až dvě (pokud nenecháš korpus dostatečně vychladit a hned na to naleješ náplň, tak se spodek korpusu rozblemcá - nasákne tekutinu a bude z toho břečka). Pokud spěcháš, tak dej korpus zchladnout do mrazáku.
náplň: Nachystej si všechny suroviny na stůl v dostatečném předstihu, aby se ohřály na pokojovou teplotu (zabere to 1-2 hoďky). Pak se nebudou dělat hrudky a náplň nebude mít tendenci se zgrcnout. Jako první dej do hrnečku práškovou želatinu, zalej to vodou a nechej nabobtnat - želatina postupně vsákne všechnu vodu.
Pak ve větší míse rozmíchej mascarpone s cukrem a vanilkou. Až pak přidej jogurt a zase to promíchej.
Želatinu dej roztopit na 10 sekund do mikrovlnky. Nesmíš ju ale uvařit, jinak by ztratila svou superschopnost tuhnout. Do roztopené želatiny přidávej po lžičkách krém a vždycky pořádně promíchej - dej tak 5-8 lžic a pak obsah hrnečku vylej do mísy se zbytkem krému. Můžeš to promíchat, nebo ještě líp prošlehat mixérem. Hotovou náplň nalej do vychlazeného ztuhlého korpusu a vrať do ledničky zase tuhnout tak na 6 hodin .
poleva: Mezitím co tuhne náplň si uvař ovocnou polevu. Nejdřív si nechej v hrníčku nabobtnat plátkovou želatinu ve studené vodě. Zmražené ovoce dej do hrnce a nechej projít varem, aby změklo a propasíruj ho. Pak přidej cukr a nabobtnanou želatinu. Promíchej a nechej zchladnout na pokojovou teplotu. Teprve pak můžeš vylít na náplň. Nechej v ledničce celý číz "zrát" alespoň přes noc (mně připadá nejlepší až po 48 hodinách strávených v ledničce).
Komentáře
Okomentovat