ořechová bábovka

 


ořechová bábovka

Takovouto bábovku nám pekla máma, když jsme ještě byli malí. Recept byl z ábíčka, už nevím z kterého roku nebo čísla. Časopisy jsou už dávno recyklované, ale recept naštěstí zůstal zapsaný v mámině sešitku. A dneska jsem takovou bábovku upekla aj pro nás (s drobnýma změnama - míň cukru v těstě a čoko poleva navrchu). Udělala nám v pupíkách stejně dobře jako když jsme byli malí.




Originál recept je odměřovaný v hrnkách, ale každý má doma jinak veliké hrnky. Gramy jsou všude stejné, tak mi to příjde přesnější. A když už je mísa na váze, tak je zbytečné kombinovat gramy suchých ingrediencí a mililitry mokrých ingrediencí a špinit další nádobí. Takže všechno se váží v gramech.

Myslím, že by bylo lepší upéct bábovku v menší formě. Z téhle dvacettrojky je bábovka nízká. Ale zase se nepřežereš z jednoho kousku... ale kdo si dá jeden kousek, co? :-D :-D :-D 


ingredience na bábovkovou formu o průměru 23 cm:
těsto: 200 g hladké mouky (1 hrnek)
       150 g cukru (3/4 hrnku)
       150 g mletých vlašských ořechů (1 hrnek)
       150 g oleje (1/2 hrnku)
       170 g mléka (1/2 hrnku)
       2 vajíčka
       1/2 prdopeče
       špetka soli 
       kůra z 1/2 bio citronu
poleva: 100 g čokolády (aspoň 50%)
        2 lžíce oleje (slunečnicový nebo řepkový)
        25 g nahrubo nasekaných ořechů

postup:
těsto: Mouku s prdopečem prosij do misky, přidej mleté ořechy, cukr a špetku soli a promíchej. Přidej vajíčka a mléko a důkladně rozmíchej, aby v těstě nebyly hrudky. Nakonec nalij do těsta olej a zase promíchej v homogenní hmotu. Těsto nalij do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a nech péct 40-45 minut, nebo prostě dokud není bábovka upečená - zkus to špejlí (po zapíchnutí do středu těsta na ní nesmí ulpět mokré  těsto nebo drobky). Po upečení nechej 10 minut vychladnout ve formě a pak bábovku vyklop. Až uplně vychladne, tak ju pocákej čokoládou a posyp sekanýma ořechama.
poleva: Rozehřej čokoládu a přilej do ní olej. Rozmíchej to na hladkou polevu.
Oříšky si nechej na posypání.


Přeju dobrou chuť.
Iwet






Komentáře

Oblíbené příspěvky