perníčky s marcipánem




perníčky s macipánem

Prý jsou jako od babičky. Jen teda si myslim, že babičky si frčí spíš na klasice, než na tomhle.
Tyhle perníčky jsou plněné kouskem marcipánu, dvakrát vymáchané v rumu a zdobí je hvězdička, ale ta tam nemusí být. Ani v rumu se nemusí máčet - když je to pro mrňata. Ale s rumem jsou mnohem lepší a šťavnatější. Prostě rumové aroma tomu dodá ten správný šmrnc!


 

zdroj receptu: časopis Apetit prosinec 2015, str. 66Podle receptu v časáku toho budou asi 2 plechy. Já z té dávky udělala přesně 155 perníčků. Je to zábava na celé odpoledne. Perníčky jsou skvěle malé - takové jednohubky. Skvěle se to jí a nedrobí to. :-)

ingredience na 150 ks perníčků:
těsto: 400g hladké mouky
       150 g moučkového cukru
       10 g kakaa
       1 lžička sody
       1 lžička perníkového koření
       1 lžička prdopeče do perníku
       2 lžičky strouhané citronové kůry
       2 vajíčka
       120 g tekutého medu
       60 g měkkého másla
       špetka soli
na dokončení: 250 g marcipánu
              moučkový cukr (asi 250g)
              rum (asi 250ml)
              cukrové hvězdičky nebo jiné zdobení

postup:
Den předem udělej těsto - smíchej všechny ingredience dohromady, zabal do potravinové fólie a nechej v ledničce odpočívat.
Další den pak vyválej z těsta placku 5 mm tlustou a vykrajuj kolečka o průměru 3 cm. Do každého kolečka zabal kousek marcipánu (krychli o hraně plus mínus 7mm). Vytvaruj úhlednou kuličku a poskládej na plech. Peč na 180°C asi 10-15 minut.
Hned po vytažení z trouby máčej perníčky v rumu, v moučkovém cukru a pak zase v rumu. Ozdob hvězdičkou a nechej zaschnout.
Za ty spálené prsty od horkých perníčků to stojí!
Nemusí se skladovat v ladničce ani v chladu.



 


Komentáře

  1. Ahoj Ivet, tak jsem se do nich pustila, dokonce s domácím marcipánem a holkám to nechutná 😭😭😭😬💩, asi jsem to moc máčela v tom rumu 🤔. Jinak já měla taky přesně dva plechy, 166ks. S těstem se pracovalo hezky, ale je to opravdu na dýl.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky