pistáciovo-čokoládové válečky
Pistáciovo-čokoládové válečky
Už 3. rok se snažím vyladit tenhle recept k dokonalosti. Všem chutná, jen já furt nejsu spokojená. Ale je to spíš tím, že se mi nelíbí vzhled, než že by cukroví nebylo dobré.
Všecko stojí a padá na pistáciích. Solené pražené pistácie nejsou vhodné vůbec. Nesolené jsou lepší volba, ale musí se oloupat z tvrdých slupek a pak ještě stejně jako mandle namočit na pár minut do horké vody a sloupnout aj tu hnědou měkkou slupku co je přímo na oříšku. Je to pracné a stejně nedosáhneš krásně výrazné zelené barvy jako když použiješ blanšírované pistácie. Dají se koupit třeba na www.monacoint.com nebo kdekoli jinde.
zdroj inspirace:
příloha časopisu Žena a život Chuťovka - Vánoce 2008, str. 28
Recept je trochu upravený do stylu Mozartovy koule.
ingredience:
těsto: 230 g hladké mouky
20 g kakaa
130 g moučkového cukru
100 g měkkého másla
1 vajco
1 žloutek
špetka soli
na marcipánovou náplň: 100 g mletých pistácií
50 g na hrubo nasekaných pistácií
400 g marcipánové hmoty
na ozdobu: 150 g čokolády
50 g sekaných pistácií
postup:
těsto: Smíchej všechny ingredience a hodně rychle je vypracuj do hezky hladkého těsta, zabal do fólie a nechej v ledničce hoďku odpočívat.
Mezitím si připrav marcipánovou náplň. Rozděl marcipán na 2 části - 250 g marcipánu zůstane čistý, zbylých 150 g smíchej s mletýma aj sekanýma pistáciema.
Ze zeleného marcipánu vytvaruj dlouhý tenký váleček (nebo dva kratší, bude se s tím líp manipulovat). Bílý macipán vyválej na placku a zabal do ní zelený váleček. Nechej vychladit.
Z těsta vyválej obdelníkovou placku a zabal do ní marcipánový váleček. Dej to na doďku do mrazáku vytuhnout a pak upeč na 170°C asi 15 minut.
Upečené válčky nech vychladnout. Mezitím si rozehřej čokoládu a nahrubo nasekej zbylé pistácie. Čokoládou polej vychladlé válečky a posyp pistáciema.
Nemusí se uchovávat v ledničce, stačí v chladu.
Přeju dobrou chuť.
Iwet
Tohle je verze z loňska, s loupanýma pistáciema.
Komentáře
Okomentovat