mrkvový dort



mrkvový dort

Kokosová verze mrkváče byla na pohled moc pěkná a zajímavá. Ale chuť mě zklamala. Kokos v kombinaci s mrkví a skořicí mě nebere.
Tady ten je sice základní verze, ale je mnohem lepší jak ty ostatní, které jsem měla možnost vyzkoušet.






ingredience na 16 cm dort (8-10 porcí):
těsto: 220 g nahrubo strouhané mrkve
       100 g oleje
       2 vajíčka (asi 130g čisté hmoty)
       1 lžíce vanilkového extraktu
       100 g cukru
       1 lžička skořice
       3/4 lžičky prdopeče
       3/4 sody
       špetka soli
       180 g polohrubé mouky
       65 g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
       25 g citrošťávy
       strouhaná kůra z půlky bio citronu

krém: 50 g měkkého másla
      60 g moučkového cukru
      250 g tvarohu v alobalu (pokojové teploty)
      250 ml 33% smetany (studené)

postup:
těsto: Smíchej mokré, smíchej suché, smíchej mokré se suchýma a nakonec přidej ořechy. Nalej do formy a upeč v troubě rozpálené na 180°C asi hodinu. Po upečení nechej vychladnout na mřížce.

krém: Vyšlehej máslo s cukrem do bílé pěny, pak po částech přidej tvaroh a nakonec zase po částech přimíchej smetanu vyšlehanou do skoro tuha.

kompletace:
Korpus zvrchu srovnej do roviny a v polovině horizontálně rozkroj.
Na servírovací talíř plcni asi lžičku krému. Polož na plcanec spodní díl korpusu a lehce přitlač (dort se přilepí a nebude už cestovat po talíři).
Třetinu krému natři na spodní díl korpusu, připlácni vrchní díl korpusu, natři další třetinou krému. Zbytek krému použij na boky dortu.
Doporučuju si trochu krému schovat do krabičky do ledničky. Protože korpus zabarví boční vrstvu krému do hněda. Pokud chceš mít boky hezky bílé, tak před servírováním natři boky ještě jednou zbytkem krému. První krémový nátěr udrží dort hezky šťavnatý, vláčný a chutný. Druhý boční nátěr pak udělá dort hezký. Vizuálně hezký dort je polovina úspěchu! Druhá polovina je chuť.


Přeju dobrou chuť.



Iwet






Komentáře

Oblíbené příspěvky