pistáciový dort s malinama


pistáciový dort s malinama

Na fotkách není tak pěkně barevný jak doopravdy. Škoda. Snad příště nebudu fotit těsně před setměním a povedou se lepší fotky. A třeba bude zdobený aj čerstvýma malinama a uvnitř bude namazaný malinovým džemem od tety Evy.  A bude to dokonalost sama! ... teď to vypadá, že dort nebyl dobrý. Byl dobrý a hodně, jen remcám kvůli těm fotkám.
Dort je vláčný, šťavnatý, jemný, těsto chutná fakt jako doopravdické pistácie, není chuťově překombinovaný - pistácie s malinama a smetanovým krémem dobře fungují. Je to takové pohlazení chuťových buněk, žádná pecka nebo podivnost. Nudná chutná klasika.


 

zdroj inspirace:
http://www.laskominyodmaryny.cz/2014/05/pistaciovy-dort.html

ingredience na dort o průměru 18 cm:
těsto: 150 g másla
       75 bílé čokolády
       130 g hladké mouky
       90 g pistácií*
       3/4 lžičky sody
       3/4 lžičky prdopeče
       špetka soli
       4 velké vajíčka - bílky a žloutky zvlášť
       75 g cukru
       130 g zakysané smetany 15%
       25 g pistáciové pasty
krém: 500 g mascarpone
      375 ml smetany na šletání 33%
      60 g moučkového cukru
      1/2 lžičky vanilkového extraktu
na dokončení: 150 g malinové marmelády (dala jsem Relax malinu)
              čerstvé nebo lyofilizované maliny
              20 g nahrubo sekaných pistácií
**Takže pistácie je důležité použít blanšírované, aby dort měl hezky zelenou barvu. S obyčejnýma nesolenýma praženýma nikdy té barvičky nedosáhneš (bude spíš do hněda).
*Formu na dort mám vyšší (12cm) než je obvyklý 7cm standart. Když nemáš taky vysokou formu, tak buď namíchej a upeč těsto na třikrát, nebo rozděl těsto do tří stejných forem, nebo vystel klasickou formu pečícím papírem a vysoké stěny udělej z pečícího papíru nebo dort upeč ve formě s větším průměrem a prokroj jen dvakrát. Problem solved!  :-)
Boky formy je dobré vymazat máslem a vysypat polohrubou moukou. Na dno dej pečící papír.
*Pokud chceš dokonale zelený korpos dortu, tak po vychladnutí korpusu ořízni boky, které jsou od pečení hnědé. Vyboulený vršek zarovnat je klasika.


postup:
těsto: Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusti máslo s čokoládou. Nechej to zchladnout.
Mixni na jemno pistácie, ke konci mletí přidej trochu mouky, aby se pistácie namlely fakt na jemno.
Prosij mouku s prdopečem a sodou, přidej mleté pistácie a sůl.
Ke zchladlé čokoládě s máslem přidej zakysanku, pistáciovou pastu a žloutky.
Z bílků vyšlehej sníh (nejdřív mixuj bílky do řídké pěny, pak zvedni otáčky na vysoké a postupně přidávej cukr a mixuj dokud nebude sníh hezky vyšlehaný, ale ne tuhý a přešlehaný).
A teď pracuj rychle, protože kyselá zakysanka bude rychle reagovat se sodou. Smíchej mokré se suchýma ingrediencema. A nakonec na třikrát přimíchej sníh. Hotové těsto nalej do formy
* a upeč na 180°C asi hoďku. Po upečení vyndej z formy a nechej vychladnout na mřížce.*
krém: Mixni všechno dohromady. Nepřešlehej to, jinak se krém srazí.

kompletace:
Korpus rozřízni na 3 stejně tlusté díly. Na servíroací talíř doprostřed plcni lžičku krému. Doprostřed na plcanec polož spodní těsto. Na kraje korpusu dej asi 1 cm tlustou vrstvu krému. Tím se vytvoří vyšší okraje bazénku, který naplň polovinou marmelády. Marmeládovou vrstvu zakryj krémem, krém zakryj další vrstvou korpusu, udělej okraje, namaž marmeládou, namaž krémem a dej poslední vrchní korpus. Celý dort namaž zbytkem krému. Nechej vychladit v ledničce. Pak ozdob sekanýma pistáciema a malinama. Hotovo, můžeš krájet a jíst.



Přeju dobrou chuť.

Iwet


originál dort od Laskominy od Maryny průměr 24 cm:
těsto: 180 g másla, 75 g bílé čokolády, 180 g hladké mouky, 75 g hrubě mletých pistácií, 1 lžička sody, 3/4 lžičky prdopeče, 3 vajíčka, 75 g cukru, 150 g zakysané smetany
krém: 350 g mascarpone, 200 ml smetany na šlehání, 3 lžíce moučkového cukru, 50 g mletýc pistácií nebo pistáciové pasty
na dokončení: 300 g višňové nebo rybízové marmelády, 1 lžíce pistácií na posypání









Komentáře

  1. Dortík vypadá krásně, zítra ho budu dělat. Do korpusu jste dávala cukr krupice? A jaké pražené pistácie tedy použít solené nebo nesolene? Není mi to z toho popisu jasné, moc děkuji 😊😄

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky