pomerančový mrkvový dort s karamelem



pomerančový mrkvový dort s karamelem

Měla jsem obrovské dilema si vybrat jen jeden recept pomerančového mrkváče, když jich existují desítky. Pomerančové těsto? Nebo rači krém? Nebo oboje?
Náhodou (asi po dvou hodinovém brouzdání na instagramu) jsem našla recept na mrkváč s pomerančovým karamelem a bylo rozhodnuto. :-) Pomerančový karamel jsem dělala na Vánoce k perníčkům, takže jsem věděla do čeho jdu a jak bude chutnat výsledek.

No a celkový výsledek dortu - jo, je dobrý. Ale ten karamel to hodně vytáhne chuťově nahoru. Nebýt něho, tak je to takový dobrý průměr.

 

zdroj inspirace:
https://lifeisfullofgoodies.com/2018/03/28/orangen-karottenkuchen-mit-zimtcreme-und-orangenkaramell/

ingredience na dort o průměru 16 cm:
těsto:
220 g polohrubé mouky
       50 g třtinového cukru*
       50 g bílého cukru
*
       3/4 lžičky sody
       3/4 lžičky prdopeče
       1 lžička skořice
       1 lžička vanilkového extraktu
       120 g nastrouhané mrkve na hrubo
       2 vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
       40 g kandované pomerančové kůr
y*
       50 g nasekaných pekanových ořech
ů*
       2 lžičky pomerančové kůry na jemno nastrouhané
       80 g šťávy z pomeranč
e
       85 g oleje
       špetka soli
krém: Krému je fakt hodně, dobře je to vidět na úvodní fotce. Když nechceš tolik, tak dej všeho o třetinu míň.
      250 ml smetany na šlehání 33%
      250 g mascarpon
e*
      250 g tvarohu v alobalu
      60 g moučkového cukru
karamel: 60 g cukru
         20 g vody
         60 g másla
         70 g pomerančové šťávy
         1 lžička vanilkového extraktu
         1 lžička strouhané pomerančové kůry
         větší špetka soli


*Třtinový cukr nebo bílý v těstě je (skoro) fuk - když nemáš tmavý tak dej jen bílý.
*Kandovaná pomerančová kůra je ještě lepší, když se na noc dá do Rumu nebo pomerančového likéru (Cointreau nebo Grand Marnier).
Případně se dá z receptu uplně vynechat.

*Pekanové ořechy klidně nahraď vlašskýma nebo mandlema.

*Mascarpone kupuju v Lidlu, má skvělou hustou konzistenci.

postup:
těsto: Nachystej si 3 misky.
Do první misky dej strouhanou mrkev, žloutky, vanilkový extrakt, strouhanou kůru z pomeranče, pomerančovou šťávu a olej. Dobře to promíchej.
Do druhé misky nasyp mouku, skořici, sodu, prdopeč a třtinový cukr.
Ve třetí misce šlehej bílky se špetkou soli - jakmile se vytvoří bílá řídká pěna, tak na třikrát přidej cukr a šlehej dokud se nerozpustí. Vznikne krásně jemný hladký sníh.
Nakonec to všechno smíchej - prva suché s mokrým a pak na třikrát přimíchej do těsta sníh a ořechy s kandovanou kůrou. Pracuj rychle a jemně, sníh nesmíš utlouct. Takže jen jemně lžicí převaluj těsto.
Jakmile bude těsto hotové, tak ho nalij do formy (na dno pečící papír, boky vymazat a vysypat polohrubou moukou).
Peč v troubě rozehřáté na 180°C asi 55 minut. Nebo podle zapichnuté špejle doprostřed těsta, klasika. Bez přilepených žmolků znamená upečeno.
Po upečení nechej vychladnout na mřížce.
krém: Vymíchej kostku tvarohu s mascarpone a cukrem. Vyšlehej smetanu a na třikrát ju zamíchej do krému. Krém by měl být jemný a nadýchaný a lehký.
karamel: Do jednoho rendlíku dej vařit pomerančovou šťávu, pomerančovou kůru, vanilku a sůl. Jakmile projde varem, tak dej rendlík na stranu.
Do druhého rendlíku dej cukr a vodu. Zahřívej ale nemíchej! Nechej rozpustit cukr ve vodě, nechej to bubulat a pak začne měnit barvu do hněda - dávej bacha na správný odstín. Nesmíš to přepálit, jinak zhořkne. Hnedka, jakmile bude mít karamel tu správnou barvu, tak stáhni z plotýnky, přihoď máslo a bacha na páru! Je horká, tak ať se nespálíš. Nechej rozpustit máslo v karamelu a přilej přes sítko svařenou pomerančovou šťávu. Vrať rendlík na plotýnku a zase zahřívej, míchej a odpařuj vodu, aby karamel měl požadovanou konzistenci (aby se dal mrkváč polévat, ale aby všechen karamel nestekl dolu). Zabere to tak 3-5 minut. Když karamel zhoustne moc, tak se dá naředit troškou pomerančové šťávy a bude to cajk.

kompletace:
Korpus seřízni z vrchu do roviny (pokud je potřeba) a jednou ho horizontálně prokroj.
Na servírovací talíř plcni doprostřed lžičku krému. Na plcanec polož spodní díl korpusu. Natři ho krémem. Nešetři, je ho hodně. Přiklop vrchním korpusem. Natři vrch aj boky. Nechej vychladit. Ozdob karamelem, pomerančema, oříškama... čím je libo. Ale až před podáváním (karamel má tendenci nasáknout okolní vodu, řídne a je z dortu břečka, nakrájené pomeranče oschnou a oříšky zase ve vlhku zgumovatí). Takže až před podáváním nazdobit. :-)



Přeju dobrou chuť.

Iwet
        






Komentáře

  1. Tak toto je mrkvová torta ktorú ja hľadám už dlho. Pár som ich už vyskúšala ale tvoja sa mi veeeelmi páči. Ďakujem a upečiem.🙂💖👍👌💯

    OdpovědětVymazat
  2. Dort vypadá moc dobře. Potřebuju velký dort tak 26 cm, mám udělat ze dvou dáve?

    OdpovědětVymazat
  3. Super 👌 povedl se ☺️ Mockrát děkuji za super recept...

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli si můžu udělat karamel dopředu, jestli nezatuhne moc?
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky