quarkbällchen - tvarohové kuličky



quarkbällchen - tvarohové kuličky

Ochutnala jsem další Německé jídlo, které mi fakt chutná. Němci nemají jen Bier und Wurst. Mají aj Quarkbällchen!
Je to něco jako koblížky, ale nejsou to tradiční koblížky. Nejsou kynuté. Nafukují se při smažení díky kypřícímu prášku! A protože nejsou kynuté, tak jsou strašně rychle hotové! :-)
Mají ještě daší odlišnosti - třeba : nemají žádnou náplň jen jsou obalené v cukru, nebo těsto je jakoby studené a chladivé (Ideální na léto místo klasických koblih!) a jsou menší jak klasické koblihy (já dělám vyloženě jednohubky, ale standartně mají asi 5 cm v průměru). A ještě jedna fajná výhoda těchto kuliček - při smažení se otáčí samy, stačí je hodit do oleje a pak vytáhnout! (Platí jen za předpokladu, že děláš kuličky, různé patvary se samy neotáčí. Video je dole.)




Googlila jsem originál Německý recept a našla jsem jeden, který se opakoval na skoro všech stránkách. Říkala jsem si, že když je tak rozšířený, tak bude aj dobrý. Ale chyba, není!
Tenhle recept neopakuj, nestojí to za to:

500 g mouky, 500 g tvarohu, 250 g cukru, 4 vajíčka, 1 lžička soli, 1 balíček prdopeče a 1 vanilkový cukr. Těsto bylo moc hutné, suché, málo kypré a nebylo chladivé.
Pak jsem našla ještě jeden recept zapadlý v hlubinách Googl vyhledávače a ten byl mnohem lepší (na českých stránkách)!

zdroj inspirace:
https://carujeme.cz/mini-koblizky/
200 g hladké mouky, 250 g tvarohu, 6 lžic mléka, 4 vajíčka, 1 lžíce
cukru, 1 balíček prdopeče, 5 lžic rumu, sůl, vanilka, citrokůra


ingredience na moji verzi receptu:

těsto: 250 g tvarohu v alobalu
       50 g cukru
       3 malé vajíčka
       25 g Rumu (asi 4 lžíce)
       1 lžička vanilkového extraktu
       1/4 lžičky soli
       200 g hladké mouky
       1/2 balíčku prdopeče
na dokončení: 1 litr oleje
              30 g skořicového cukru na obalení (nemusí být)


postup:

Mixni tvaroh do hladka. Přidej cukr, vajíčka, rum a vanilku a vymíchej na co nejvíc homogenní směs. Prosij k tomu ostatní sypké suroviny a rychle promíchej (prodpeč začne dělat bublinky, tak ať je dlouhým mícháním všecky nevymačkáš).
(Zkoušela jsem z bílků vyšlehat sníh a ten nakonec zamíchat do těsta, ale nemělo to velký přínos k lepší struktuře těsta. Takže zbytečná námaha, víc nádobí a ztráta času.  )
Těsto hned dávej do oleje. Máš dvě možnosti jak to udělat - buď použiješ dvě lžíce nebo cukrářský sáček.
Dvě lžíce - jednou lžicí budeš odebírat kousky těsta a druhou budeš to těsto sešoupávat do oleje. Výsledné tvary nebudou uplně hezky kulaté a je to trochu pracnější a časově náročnější.
Cukrářský sáček -
je easy způsob a nezapatláš se. Těsto nalej do sáčku, ustříhni špičku (já měla otvor 3,5 cm na malé jednohubky, ale můžeš klidně aj 5cm na standartně veliké koule) a do oleje vytlačuj kousky těsta. Kousky odstřihuj nůžkama, když chceš dokonalé kuličky. Nebo odřezávej nožem - koblížky budou mít mini "ocásky" a budou to takové myšky. Nebo si přivaž šňůrku přes hrnec a tu použij na porcování těsta. 
Ne každý má doma cukrářský sáček. Použít jde ale i obyčejný pevnější igelitový sáček.
Kuličky dej do rozpáleného oleje a nechej smažit tak 3-5 minut.
(Olej rozehřej na stupeň 7, pak sniž na 6, udržuj ho na 170°C. Když bude teplota moc vysoká, tak se koblížky zvenku rychle spálí a vnitřek bude syrový. Naopak když bude teplota oleje nízká, tak těsto nasákne olej a koblížky budou splasklé, těžké a tučné - nedobré.)
Po vhození do oleje jsou u dna, po chvilce se zvednou na hladinu. Chvíli se smaží z jedné strany a pak se samy otočí na druhou stranu (viz video dole). Když to nebude fungovat, tak je prostě otoč. Vytáhni je až budou mít zlato-hnědou barvu - nekoukej na čas, spíš na barvu! Po osmažení je vyndej děrovanou naběračkou a nechej okapat přebytečný olej na papírové kuchyňské utěrce. 




No a když chceš, tak pak je můžeš obalit aj ve skořicovém cukru, jako správný Němec. Ale není to nutné, jsou dobré jen tak! :-)










Tyhlety kuličky jsem dělala minulý rok, skoro hned po přestěhování. Koblížky prodávají totiž aj v hobby marketech, kde jsme byli skoro furt a často jsme si je tam kupovali.





Komentáře

Oblíbené příspěvky