chodské koláče


chodské koláče

Je to další challenge z pořadu Peče celá země.
Do téhle výzvy se mi moc nechtělo ze začátku. V sobotu po odvysílání pořadu jsem si říkala, že tohle péct nebudu, že to pro mě nebude mít až takový přínos a navíc se mi nelíbil vzor. Hned ráno v neděli po cestě do kostela jsem uviděla v okně u sousedů papírovou vločku a hned jsem si řekla, že by to byl skvělý vzor na koláč. A uplně jsem otočila na: Challenge accepted! Ve středu jsem myslela že to zase nedám, protože onemocnělo mládě a nevěděla jsem, jestli nepojedem do nemocnice. Naštěstí se to trochu spravilo a já mohla ve čtvrtek v noci péct.
Přemýšlela jsem jak to udělat, aby vzor byl souměrný a pravidelný. Udělala jsem si šablonu a podle té jsem vzor přenesla na koláč. papírová šablona podlepená izolepou je na jedno použití celem vpohodě, ale dvakrát použít už moc nejde. Takže ideální by bylo vytisknout si to na 3D tiskárně a to by pak byla pohoda! :-)




zdroj inspirace:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12309875102-pece-cela-zeme/12530-recepty/8347-chodsky-kolac/
originál recept: 300 g hladké mouky, 50 g cukru, 150 ml mléka, 3 žloutky, 20 g droždí, 40 g másla, 5 g soli, špetka muškátového oříšku a citrokůra z 1/2 bio citronu.

recept na 3 koláče o průměru 32 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
       250 g polohrubé mouky
       80 g cukru
       250 g mléka
       20 g droždí
       3 žloutky
       105 g másla
       špetka soli
maková náplň: 200 g mletého máku
              200 mléka
              50 g rumu
              75 g cukru
              100 g povidel
              1 lžička vanilkového extraktu
              špetka tlučeného hřebíčku
              strouhanou citronovou kůru z 1/2 bio citronu
tvarohová náplň: 500 g tvarohu v alobalu
                 250 g tučného tvarohu ve vaničce
                 110 g cukru
                 1 lžička vanilkového extraktu
                 strouhaná kůra z 1/2 bio citronu
povidlová náplň: 250 g domácích hustých povidel
na dokončení: 1 vajíčko
              25 g půlek mandlí
na polití po upečení: 30 g másla
                      20 g rumu


postup:
těsto: Do vlažného mléka (okolo 25°C) rozdrob kvasnice a přihoď malou lžičku cukru. Nechej 10 minut vzejít kvásek. Až budou na hladině béžové bublinkovaté ostrůvky podivné hmoty, tak je kvásek připravený k dalšímu zpracování.
Ke kvásku přisyp obě dvě prosáté mouky smíchané se solí a zbylým cukrem a žloutkama. Promíchej to tak, aby byla tekutina promíchaná a nikde nebyla suchá mouka. Zakryj fresh fólií a nech 10-15 minut stát. Mouka nasákne tekutinu a pak se těsto bude líp zpracovávat.
Až se těsto nasákne, tak ho můžeš zpracovat do hladké, pružné a nelepivé hmoty. Nakonec přidej máslo a pořádně ho zamíchej do těsta. Bude to trošku lepivý hnus zezačátku, ale to se vsákne a nakonec to bude krásné nelepivé, jemné a vláčné těsto. To zakryj fresh fólií a nech to 1 hodinu kynout při pokojové teplotě (okolo 22°C).
maková náplň: Svař mléko, rum, vanilku a mletý mák. Až dosáhne bodu varu, tak přidej cukr, povidla, hřebíček a citrokůru. Dobře všechno promíchej a ještě chvilku zahřívej, dokud nebude mít hmota tu správnou konzistenci. Nesmí to být rozpadavý mokrý písek, spíš taková hrubá soudržná pasta, aby s tím šlo dobře zdobit.
Po dovaření to nech vychladnout a pak to přendej do cukrářského sáčku.
tvarohová náplň: Smíchej všechno dohromady. Když by to bylo moc tekuté, tak přidej lžíci škrobu. Když moc husté, tak lžíci smetany/mléka/trošku vajíčka. Náplň dej do cukrářského sáčku.
povidlová náplň: Pokud máš dobré povidla, tak s nima nemusíš dělat nic. Jen je dej do cukrářského sáčku.
Pokud máš kupované povidla různé kvality, tak musíš s tím něco udělat. Moc řídké povidla zahusti strouhaným perníkem. Moc husté rozřeď rumem. Můžeš přidat koření k dochucení - skořice, citronová kůra, nebo perníkové koření. Pokud jsou v povidlách velké kousky, tak to přeceď přes jemné sítko. Vyhneš se pak tomu, že budeš mít ucpanou špičku zdobícího sáčku. Vím o čem mluvím...
na polití po upečení: Rozpusti máslo s rumem.

dokončení:
Těsto rozděl na 3 části (já měla 330g/kus). Těsto rozválej na pečícím papíru na kruhovou placku o průměru 32 cm. Okraje placky musí být trošku vyšší než prostředek těsta, aby náplň nevytékala při pečení.
Okraje placky potři rošlehaným vajíčkem.
Prostředek placky ozdob náplní - dávej silnou vrstvu náplně podle vzoru nebo podle fantazie a schopností.
Koláč s náplní ozdob půlkama mandlí nebo ještě hrozinkama v rumu.
Dej koláč péct na 20-25 minut na 180°C. Jo, žádné další kynutí. Vykyne to při pečení dost.
Po upečení potři okraje rozpuštěným máslem s rumem. Nešetři s tím. ;-) Nech vychladnout na mřížce.




Přeju dobrou chuť.


Iwet







Udělala jse si šablony z papíru podlepeného izolepou. Není to ideál, ale v nouzi se dá použít na jedno použití.
Na pečícím papíru rozválej těsto na tenko, na rozměr 30-32 cm. Okraje udělej trošku vyšší.
Okraje placky potři rozšlehaným vajíčkem.
Vzor přenes na placku, dej pořádnou vrstvu náplně. Pak upeč na 180°C asi 20-25 minut. Nenechávej kynout. Po upečení potři máslem s rumem.

Komentáře

  1. Nádherné. Nemáte ke stažení tu předlohu na zdobení? Děkuj moc

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych taky uvítala radu, kde stáhnout předlohu :) moc děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky