perníčky


perníčky

Moc perníčky nemusím, mám rači cukroví s nějakou náplní.  Ale chtěla jsem to zkusit. Teda prva jsem chtěla vyzkoušet upéct a nazdobit perníkovou chaloupku, ale to je už vysoká škola, takže jsem vyměkla a udělala jen perníčky. 



zdroj receptu:
http://www.nesto.cz/2014/12/napeceno.html
Originál míry a váhy jsou uvedené v závorce, pokud se liší od mojich úprav.
Originál recept stojí za to si určitě přečíst. Já s perníčkama nemám zkušenosti, ale ta paní je frajerka a vysvětluje co jak a proč dělat nebo nedělat, aby se povedly.

ingredience:
těsto: 400 g hladké mouky
       100 g moučkového cukru (140g)
       7 g kakaa (2 lžičky)
       5 g perníkového koření (2 vrchovaté lžičky)
       4 g sody (1 lžička)
       špetka soli
       100 g másla
       80 g medu (2-4 vrchovaté lžíce)
       120 g vajíčka (2 vajíčka vel.M)
poleva: 150 g pudrového cukru nebo prosátý cukr moučka
        30 g bílku - z jednoho vajíčka vel.M
        špetka soli
        3 g škrobu (1 lžička)
        15-20 g citronové šťávy (trocha citronové šťávy)

postup:
těsto: Vyšlehej vajíčka s cukrem do pěny, přidej rozpuštěné máslo a tekutý med. Smíchej všechno suché a přihoď to k tekutým ingrediencím. Vymíchej hladké těsto. Dej ho do ledničky na hoďku odpočívat.
Pak vyválej těsto na 3 mm (ideálně mezi dvěma pečícími papíry, abys nemusela podsypávat moukou a tím "ředit" těsto).
Vykrájej tvary podle libosti (když bys měla nějaké hodně složité tvary, tak je fajn si těsto na pečícím papíře vyválet, vykrájet tvary, ale nechat je na původním místě - nikam nepřenášet, strčit těsto aj s papírem do ledničky nebo mrazáku vytuhnout,  a teprve až bude těsto tuhé, tak tvary přenést na plech. Tvary se nebudou deformovat, protože těsto bude tuhé.) Tenhle mrazící postup dělám se všema sušenkama včetně lineckého.
Perníčky dej na plech vystlaný pečícím papírem a dej do trouby péct na 180°C na 6 minut. Ta délka pečení je dost individuální - podle velikosti tvarů - 6 minut platí na tvary velké okolo 5 cm.
Po upečení perníčky hned sundej z plechu na mřížku a nech vychladnout. Když by zůstaly na plechu, tak by se mohly zespodu spálit.
poleva:
Pokud nemáš pudrový cukr, tak prosej cukr moučka hustým sítkem, klidně aj 3x. Prosej aj bílek, aby tam nezůstal vaječné poutko nebo blány - mohly by se zaseknout ve špičce sáčku a byl by problém. Škrob se přidává do polevy, aby byla líp držela, ale nemusí se dávat vůbec.
Bílek se solí vyšlehej do pěny. Přidej pudrový cukr smíchaný se škrobem a zase šlehej. Nakonec přilej citronovou šťávu. Tu už přidávej postupně, jen do potřebné hustoty. Já dala celých 20 g a bylo to tak akorát, aby se dalo hezky zdobit.
Kdy je poleva tak akorát hustá se pozná podle rýhy - když projedeš žičkou po povrchu polevy, uděláš ďolík, tak počítáš sekundy. Pokud se ďolík/rýha sleje za 6 sekund, tak je poleva řídká, když za 10 sekund, tak je akorát. Tuhle super fintu jsem někde vyčetla, už ale neví kde. Tak se omlouvám autorovi za krádež.
Hotovou polevu dej do cukrářského sáčku, ustříhni špičku a můžeš zdobit vychladlé perníčky. Polevu na nazdobených perníčkách nech uschnout aspoň 15 minut a pak dej perníčky do krabice naležet. Já dávám perníčky do krabice s lineckým, protože od marmelády chytnou vlhkost a jsou pak krásně měkké. Na zvlhnutí perníčků by mělo fungovat aj rozpůlené jablko v krabici.
Perníčky se nemusí uchovávat v ledničce, stačí v chladu.




Přeju ať se povedou.

Iwet
      
      






Komentáře

Oblíbené příspěvky