pistáciové cantucci


pistáciové cantucci

Kvůli jednomu receptu jsem si koupila časopis, abych mohla upéct tohle cukroví. Investice stála za to!
Tyhle křupáky se nemusí péct jen na Vánoce. Kdykoli během roku se hodí - když příjde návštěva nebo jen tak po obědě ke kávě. Jsou trvanlivé a nemusí být v ledničce, stačí vzchuchotěsně uaviratelná krabička a budou kdykoli k dispozici.




zdroj inspirace:
časopis gurmet speciál Vánoce 03/2019, str. 20

ingredience: 250 g hladké mouky
             100 g krupicového cukru
             6 g prdopeče
             špetka soli
             strouhaná kůra  1/2 bio citronu (nebo pomeranče)
             2 vajíčka vel.M
             80 g měkkého másla
             20 g pomerančového likéru Cointreau
             60 g blanšírovaných pistácií
             40 g plátků mandlí

postup:
V míse smíchej všechno suché (kromě ořechů - ty půjdou až uplně nakonec). Pak přidej mokré ingredience a vymíchej těsto. A nakonec přidej ořechy a už jen lehce promíchej, aby se ořechy rovnoměrně dostaly všude do těsta.
Na lehce pomoučeném vále vyválej váleček 40 cm dlouhý o průměru asi 4 cm (nebo dva 20ti centimetrové).
Váleček dej na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud pečeš dva válečky, tak je dej aspoň 10 cm od sebe - při pečení bude těsto ještě zvětšovat svůj objem.
Peč na 180°C asi 23 minut (20 min bylo málo, střed těsta ještě byl lehce syrový).
Pak vytáhni z trouby a jakmile to nebude už moc pálit, tak nakrájej válečky na plátky 1 cm tlusté. Jde to dobře ostrým nožem. Plátky naskládej na plech vystlaný pečícím papírem a ještě dopeč/vysuš na 160°C asi 15-20 minut. Prostě do křupava. Pak nech dobře vychladnout.
Skladovuj ve vzduchotěsné krabici.




Přeju dobrou chuť.

Iwet





Komentáře

Oblíbené příspěvky