stollen - štola


stollen - štola

Když už teda máme za sousedy samé Němce (teda kromě Indů pod náma), tak jsem si řekla, že letos to chce změnu a místo vánočky upeču štolu. Takže nakonec jsme měli aj štolu aj vánočku. A příští rok budem mít třeba nějakou indickou verzi vánočky. :-D




zdroj inspirace:

časopis gurmet - speciál Vánoce 03/2019, str. 18

ingredience na 2 štoly:
těsto: 500 g hladké mouky
       40 g cukru
       42 g droždí
       150 ml mléka
       250 g másla
       3 g soli
       3 g směsi koření do štoly
*
       citronová kůra z 1/4 bio citronu
       200 g hrozinek
*
       50 g kandované citronové a pomerančové kůry
*
       40 g rumu
       100 g sekaných mandlí
na dokončení: 100 g másla
              200 g moučkového cukru

*Koření - Rozhodně ho nevynechej! Koření tomu dodá tu skvělou zvláštní chuť. Nevim v jakém poměru, ale skládá se ze skořice, muškátového květu, muškátového ořechu, kardamonu, hřebíčku, zázvoru, citronové kůry a koriandru. Koření kupuju v obchodě.

*Hrozinky můžeš nahradit brusinkama nebo jiným sušeným ovocem. A stejně tak nemusíš vůbec dávat kandovanou kůru - ale pak těch 50 g nahraď jiným sušeným ovocem.

*Do štoly můžeš schovat aj váleček marcipánu - tak 100 g válec do jedné štoly je celkem dostačující.


postup:
těsto: Začni o den dřív, než budeš chtít péct. Do sklenky nasyp hrozinky a kandovanou kůru, zalej to rumem, zavři sklenku a protřep to aby se rum dostal všude. Když půjdeš okolo té sklenky během dne, tak ju zase protřep.
Další den ohřej mléko tak, aby bylo vlažné. Do mísy nalej mléko, přidej 1 lžičku cukru a rozdrob droždí. Nechej vzejít kvásek tak 10-15 minut. Živý kvásek poznáš tak, že bublá, množí se a tvoří na hladině ostrůvky béžové hmoty.
Ke vzešlému kvásku přidej mouku, sůl, zbytek cukru, koření a půlku másla. Vymíchej těsto. Jakmile bude těsto homogenní, tak přidej druhou půlku másla a zase zamíchej/hnětej dokud nebude těsto jemné, hladké a nelepivé.
Mísu s těstem přikryj fresh fólií a dej na hoďku kynout při pokojové teplotě 22°C.
Do vykynutého těsta přidej mandle a sušené ovoce ze sklenky (rum by měl být celý absorbovaný v ovoci). Zlehka promíchej, aby se ořechy a ovoce rovnoměrně dostaly všude do těsta.


Těsto roděl na poloviny pomocí váhy.
Rozválej těsto - zkus přibližně tvar pravoúhlého čtyřúhelníku. Já měla rozměr přibližně 25-30 cm.
Trochu si těsto podsypej hladkou moukou, kdyby se lepilo k podložce.

Těsto smotej do válce. Já mám ráda obyčejný hadoidní tvar, nemusím dělat takový ten překlad - je to prostě jednodušší.
Válce přenes na plech vystlaný pečícím papírem.
Ještě můžeš zastrkat hrozinky dovnitř těsta, aby se při pečení nespálily - jsou pak hnusně hořké.

Udělej štolám ohrádky z alobalu - ustřihni dlouhý pás alobalu (obecně: 2x délka štoly + 2x šířka + pár centimetrů na kynutí + 5 cm na překlad), slož ho po délce na 3x a konce "slep" kancelářskýma svorkama.
Tahle sranda se dělá kvůli tomu, aby se štola nerozjela moc do šířky a taky aby se zvrchu nespálila.

Štoly přikryj fresh fólií a nech je kynout 30 minut při pokojové teplotě.
Až vykynou, tak je dej péct na 180°C 35-40 minut.

Jakmile se štoly dopečou, sundej jim hned alobalovou ohrádku.
Ještě za horka je potři máslem. A nešetři s ním!

Ještě horké štoly posyp moučkovým cukrem. Hodně!
Štoly nechej vychladnout na mřížce. Štola vpravo je evidentně málo posypaná cukrem - je to proto, že jsem neměla tak silnou vůli, abych ju hned neochutnala. Takže nepotřebovala konzervovat vrstvou cukru. Cukrovou vrstvu stejně před jezením odrbu.
Štolu přenes na alobal a ještě jednou ju posyp cukrem, aby byla celá bílá. Aj zespodu.
Štolu zabal do alobalu. Pořádně! Dej rači 2 vrstvy.
A teď nechej aspoň 2 týdny štolu odpočívat. Hrozinky v rumu a koření se rozleží. Cukrový obal zajisí konzervaci, alobal zase že štola nebude vysychat.

Přeju dobrou chuť!


Iwet



A ještě pro fajnšmekry... tohle je taková normální verze štoly. Dobrá. Rychle hotová. Pokud máš o den víc času a chuť na něco lepšího, tak zkus štolu, která kyne pomalu. A podle toho taky bude chutnat.
https://bake-street.com/en/stollen-german-christmas-bread/

Komentáře

Oblíbené příspěvky