dort s ovocem a želatinou


dort s ovocem a želatinou

Tohle není žádná challenge z pořadu Peče celá země. Je to jen jeden ze soutěžních úkolů, které měli soutěžící splnit. Tak já jsem nelenila a splnila. Uplně mimo časový limit, ale zase jsem nepoužila mascarpone. Je to stará dobrá klasika. Teda nevím, jestli by to porota považovala za "retro", na mojí časové ose se tohle už do retra počítá.


zdroj inspirace:
pořad Peče celá země
zdroj receptu na těsto:
http://www.rozhlas.cz/kraje/pochoutky/_zprava/jak-upect-nadychany-svetly-dortovy-korpus-jako-profesional--1474671

ingredience na dort o průměru 18 cm:
těsto: 134 g vajec (asi 2 veliké vajíčka)
       80 g krupicového cukru
       114 g hladké mouky
       14 g horké vody
       22 g rozpuštěného másla
       kůra z 1/4 bio citronu
       1 lžička vanilkového extraktu
       špetka soli
krém: 75 g měkkého másla
      50 g moučkového cukru
      200 g tučného tvarohu ve vaničce
      200 g creme fraiche (nebo dej tvaroh nebo tučnou zakysanku)
      200 g smetany na šlehání aspoň 33% tuku
želatina: 75 g vody
          5 g želatiny v prášku
          150 g Sprite
          200 g borůvek

postup:
těsto: Vajíčka (žloutky aj bílky) s cukrem mixni na vysoké otáčky do světlé husté pěny - trvá to tak 15-20 minut. (Když vajíčka nebudou dobře našlehané, tak těsto spadne - nebude mít objem a bude tuhé. Do těsta nejde prdopeč, takže ten objem nic nezachrání, musí se pořádně šlehat.) Jakmile bude pěna hustá, tak přilej horkou vodu a zase dobře zašlehej.
Pak sundej mísu z mixéru a pokračuj ručně - opatrně přimíchej prosátou mouku se solí, citrokůru, vanilku a rozpuštěné máslo. Nemíchej těsto moc dlouho, jinak by pěna spadla. Takže jen krátce, aby se promíchaly všechny suroviny a nebyly v těstě hrudky.
Pak šup s tím do formy vystlané pečícím papírem a do trouby na 175°C na 30 minut, nebo zkus špejlí, jestli je těsto mokré nebo už hotové. Upečený korpus nech vychladnout na mřížce. Pak seřízni vršek do roviny.
krém: Vyšlehej máslo s cukrem do světlé nadýchané pěny. Pak po lžicích přidávej tvaroh a vždycky dobře mixni. Tak 5 lžic přidávej postupně a pak už můžeš všechno najednou hodit - zbytek tvarohu aj creme fraiche (nebo tvaroh nebo zakysanku). Nakonec zvlášť vyšlehej smetanu do polotuha. Přidej ke zbytku krému a chvilku šlehej, aby se suroviny dobře promíchaly.
želatina: Do rendlíku dej vodu, do vody nasyp želatinu a nech 10 minut nabobtnat. Pak na mírném ohni nech želatinu rozpustit - až tam nebudou žádné zrníčka. Jakmile se rozpustí, tak sundej z ohně. Nesmí se vařit! Želatina by ztratila svoji superschopnost ztuhnout! Nech vychladnout a pak přilej Sprite a zase dobře zamíchej. Pokud chceš, aby v želatině zůstaly nějaké bublinky, tak moc aktivně nemíchej, nebo všecky vyprchají. 

kompletace:
Korpus dej zase zpátky do formy, kde jsou boky vystlané pečícím papírem, nebo ještě líp takovým páskem z průsvitné fólie (nevim přesně jak se to jmenuje, ale prodávají to v rolích v cukrářských potřebách).
Na korpus rozetři krém a vršek urovnej do roviny. Dej do ledničky vychladit a ztuhnout.
Nahoru naskládej ovoce.
Po zatuhnutí krému nalej nahoru želatinu. Měla by zakrýt všechno ovoce. (Tady to množství želatiny je na zakrytí 1 vrstvy borůvek, takže pokud máš třeba maliny, tak musíš udělat želatiny trochu víc.) Zase nech zatuhnout v ledničce, nejlíp do druhého dne, aby se korpus nasákl vlhost z krému a byl pak vláčný.



Přeju dobrou chuť.


Iwet


 






Komentáře

Oblíbené příspěvky