laskonky


laskonky

Tak zase jeden recept ze soutěže Peče celá země.
Chtěla jsem zkusit tenhle recept, protože se na tom dá naučit hodně věcí a posunout se dál. Jenže v Německu je nemožné koupit formu na laskonky. Takže jsem musela improvizovat. Tak jsem použila cukrářksý sáček a řezanou špičku. A aby to nebylo uplně jen tak obyčejné, tak jsem přidala nahoru zdobení.
Ale až budu mít cestu do Česka, tak si formu pořídím. Možná hned dvě - na standartní laskonky a taky mini - ty budou super na vánoční cukroví.
Nevim kdo píše recepty na technické výzvy v pořadu Peče celé česko, ale nejsou moc určené pro laiky. Posup na laskonky jsem proto dělala podle Cat and cook, protože ten recept má popsaný přesně pro začátečníky. Přesně pro mě! Díky, že jste si s tím dala tu práci!




zdroj inspirace:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12309875102-pece-cela-zeme/12530-recepty/8390-laskonky/
originál:
těsto: 130 g bílků, 270 g krupicového cukru (1/3 do bílků, zbytek do rozvaru), 180 g mandlové mouky, 80 g moučkového cukru, 2 g soli
krém: 100 g bílků, 200 g krupicového cukru, 300 g másla
griliáš: 200 g pražených mandlí, 160 g cukru, špetka soli
perfektní postup:
https://catandcook.cz/laskonky/

Trochu jsem ubrala cukru, nijak dramaticky, stejně zůstaly hodně sladké. Takže příště bych vyměnila náplň za jinou, trochu kyselejší nebo čoko ganache a bylo by to super.

ingredience na 25-30 ks:
těsto: 160 g bílků
       80g krupicového cukru (do bílků)
       160 g krupicového cukru (do rozvaru)
       40 g vody
       80 g moučkového cukru
       180 g mandlové mouky
       2 g soli
griliáš: 170 g krupicového cukru
         30 g vody
         200 g lehce opražených vlašských ořechů
krém: 67 g bílků
      134 g cukru
      30 g vody
      200 g másla
      100 g grliáše nebo praliné pasty

postup:
těsto: Připrav si rozvar - do rendlíku nasyp cukr (do rozvaru) a přilej vodu. Dej na plotýnku a zahřívej až na teplotu 115°C (použij teploměr).
Jakmile dáš vařit rozvar, tak hned začni v mixéru šlehat bílky s cukrem (do bílků). Měla by vzniknout hustá pěna.
Až dosáhne rozvar teploty 115°C, tak ho nalej k bílkovému sněhu. Nech ho stékat v tenkém pramínku po stěně misky za stálého pomalého šlehání mixéru. Až naleješ všechen rozvar, tak zvyš mixéru otáčky a šlehej do zchladnutí na asi 30°C.
Pak na 3x přidej mandlovou mouku smíchanou s moučkovým cukrem a solí. Míchej opatrně a už jen ručně lžicí, žádné zběsilé míchání, jen nazdvedávat a překládat sněhovou hmotu.
Pokud nemáš formu na laskonky, tak dej těsto do cukrářského sáčku s ozdobnou špicí. Na pečící papír nastříkej kolečka stejné velikosti. Dej péct na 110°C na 45 minut. Během pečení můžeš otevřít troubu a zkontrolovat jestli jsou laskonky už upečené, nebo moc nehnědnou (pak by se musela stáhnout teplota). Hotové upečené laskonky musí být bílé, při přejetí nehtem po povrchu zvoní, jdou dobře sundat z pečícího papíru a střed není syrový a žvýkavý.
Dopečené laskonky nechej vychladnout na mřížce.    
griliáš: Připrav si kus pečícího papíru (aspoň A4 velikost) a nasypej na něho ořechy.
Do rendlíku nasyp cukr a zalej ho vodou. Nech to vařit na vysoký stupeň (já dala 8 z 9). Nemíchej to! Cukr se nejdřív ve vodě rozpustí, pak to bude hodně bublat až se voda vypaří, tak začne cukr měnit barvu. A tady už dávej bacha, abys chytla ten správný odstín a nepřepálila ho. Jantarová barva ideál. Všichni ale víme jak vypadá jantar. Takže karamelová. :-D Hotový karamel vylej na pečící papír s ořechama. Nech vychladnout. Vychladnutý karamel s ořechama rozlámej a hoď to do mixéru, aby se rozsekaly velké kusy na drobno a vznikl griliáš. Případně část můžeš rozsekat až na praliné pastu a tu přidat do krému, aby měl intenzivnější chuť.
krém: Vodu s cukrem dej do rendlíku a zahřívej na plotýnce až dosáhne teplota rozvaru 115°C.
Hned jak dáš na plotýnku vařit rozvar, tak začni šlehat bílky.
Až dosáhne rozvar právné teploty, tak ho pomalinku nalévej po stěně mísy k bílkům. Mixér nech šlehat na pomalejší otáčky. Až naleješ všechen rozvar, tak otáčky můžeš zvýšit a šlehej do vychladnutí.
V druhé míse vyšlehej máslo do bílé nadýchané pěny. Přidej k tomu praliné pastu a nakonec přimíchej vychladlý sníh. Měl by vzniknout nadýchaný a lehký krém. 
Náplň přendej do cukrářského sáčku s ozdobnou trezírovací špičkou.

kompletace:
Srovnej si k sobě laskonky přibližně stejné velikosti, urči si co bude spodek a co vršek. (Pokud máš formu na laskonky, tak máš všechny stejné a tohle neřešíš.)
Na spodky nastříkej krém. Krém můžeš ještě posypat griliášem, ať to trošku křupe. Připlácni vrchní díl a dej na noc do ledničky ztuhnout a rozležet se.



Přeju dobrou chuť!


Iwet

      
      
      








Komentáře

  1. Děkuji za parádní postup, všechno "idioten zichern" jak říkával moje kolegyně🙂, takhle je to opravdu super... 👏👏👏👍

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné,ako všetky Vaše recepty.Z minulosti poznám podobné tak okrúhle,ale krém bol varený,pamätám,že tam išli žltky,múka a naplnené boli obalené-krém mletými orechami.Ten recept nemôžem nikde nájsť.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, já si šablonu vyrobila z karimatky, ustrihla na rozměr plechu a vykrajovackou naznačila malé ovalky a vystrihala...super praktické, snadno se umývá i manipuluje. Používám už více jak 10 let...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky