věnečky


věnečky

Tento recept je první challenge z pořadu Peče celá země. V mém případě nejen celá země, ale aj v zahraničí se kouká, peče, soutěží a hlavně vzdělává se!





zdroj receptu:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/12309875102-pece-cela-zeme/12530-recepty/8304-zloutkove-venecky-s-rumovym-kremem-a-citronovou-polevou/



poznámky k receptu:

Těsto bylo moc husté - proto mají věnečky na fotkách takový hovínkovitý tvar. Takže příště bych ubrala mouky.
Náplně bylo tak na polovinu věnečků, takže příště dvakrát tolik.
ingredience na 25 ks:
těsto: 120 g vody
       135 g mléka
       100 g másla
       13 g cukru
       3 g soli
       160 g hladké mouky (originál 205g)
       275 g vajec (asi 5-6 ks)
creme patissiere: 500 ml mléka
                  80 g žloutků
                  125 g cukru
                  50 g vanilkového pudinku
                  50 g másla
                  1 ks vanilkového lusku
žloutkovo-máslový krém: 500 g creme patissiere
                        125 g másla
                        30 g rumu
poleva: 200 g moučkového cukru
        40 ml citronové šťávy
        pár kapek oleje

postup:
těsto: Do hrnce nalej mléko a vodu, hoď máslo, cukr a sůl. Dej to na plotnu a zahřívej. Až se bude směs vařit, tak tam přihoď ještě mouku a míchej, dokud nevznikne hladké těsto. To ještě 2 minuty zahřívej a pořád míchej, aby se nepřilepilo ke dnu hrnce a nespálilo. Pak sundej z plotny, nech vychladnout a po jednom zamíchej vajíčka.
Hotové těsto dej do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a nastříkej na plech vystlaný pečícím papírem kolečka o průměru asi 5-6 cm. V troubě ještě hodně nabydou, takže jim nech dost prostoru okolo. Peč na 240°C 10 minut, pak stáhni teplotu na 180°C a dopeč 20 minut. Neotvírej troubu prvních 20 minut, jinak ti věnečky splasknou! Po dopečení je nech vychladnout an mřížce.
creme patissiere: Ve 100 ml mléka rozmíchej žloutky s vanilkovým pudinkem. Zbytek mléka spolu s máslem, cukrem a vanilkou dej na plotnu a ohřívej dokud nezačne mléko vařit. Pak přidej žloutkovou směs a nech povařit. Pak odstav z plotny a nech zchladnout. Musí to být přikryté fresh fólií, jinak se udělá škraloup.
žloutkovo-máslový krém: Máslo vyšlehej do bílé pěny. Pak přidej creme patissiere a rum. Všchno dobře prošlehej. Krém dej do cukrářského sáčku s řezanou špičkou.
poleva: Smíchej všechno dohromady. Podle hustoty přidej buď cukr nebo citrošťávu. Prostě nesmí stékat z věnečků ani být moc hustá, že se nebude dát rozetřít.

dokončení:
Vychladlé věnečky horizontálně prořízni.
Do spodní části nastříkej krém. Přiklop vrchní část věnečku.
Napatlej vršek věnečku polevou.





Přeju dobrou chuť!


Iwet



Komentáře

Oblíbené příspěvky