crumble


crumble

S jahodama a rebarborou. Kdo chce, může si udělat aj s vanilkovým krémem.
Crumble je další challenge z pořadu Peče celá země. Je to teda taková spíš pohoda buchta. Nic náročného, jen smíchat pár věcí a dát to péct. (až teda na ten vanilkový krém - má tendenci se zgrcnout, potvora!)
Navíc je to ideální dezert na léto, kdy je potřeba zpracovat ovoce. Může tam jít prakticky jakékoli ovoce a bude to skvělá pochoutka spolu s kopečkem zmrzliny.
Ale jednu důležitou věc jsem se naučila! Jak flambovat - jednoduchý fígl jak udělat aby alkohol hořel je ten chlast prva v rendlíku ohřát a až horký ho vylít do zkaramelizovaného ovoce a zapálit! Easy!



zdroj inspirace:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12309875102-pece-cela-zeme/12530-recepty/8454-crumble-s-flambovanou-rebarborou/

originál recept:
drobenka: 140 g hladké mouky, 70 g másla, 50 g třtinového cukru, 50 g sekaných vlašských ořechů
ovocná náplň: 500 g čerstvé rebarbory, 100 g krupicového cukru, 30 g másla, 30 ml meruňkovice na flambování
vanilková omáčka: 30 g krupicového cukru, 80 ml mléka, 120 ml smetany na šlehání, 7 žloutků, 1 vanilkový lusk

ingredience na moji verzi (na 4 mističky o velikosti 10x5 cm):
drobenka: 110 g hladké mouky
          40 g moučkového cukru
          20 g sekaných mandlí
          20 g plátků mandlí
          60 g másla
          špetka soli
ovocná náplň: 250 g rebarbory (čisté hmoty bez slupek)
              250 g jahod
              100 g krupicového cukru
              30 g másla
vanilková omáčka: 120 ml smetany na šlehání
                  80 ml mléka
                  30 g krupicového cukru
                  7 žloutků
                  1 vanilkový lusk

postup:
drobenka: Smíchej mouku, cukr, sůl, sekané mandle a pak přidej máslo. Dobře všechny suroviny promni mezi prsty a udělej z toho drobenku. Plátky mandlí příjdou až nahoru na ozdobu, ty do drobenky nedávej.
ovocná náplň: Máslo a cukr dej do rendlíku a zařívej na středním plameni. Nech cukr zkaramelizovat - počkej až bude mít tu správnou barvu (až bude mít karamelovou barvu, tak bude mít tu úžasnou karamelovou chuť). Ke karamelu přihoď očištěnou a na 2 cm kousky nakrájenou rebarboru. Karamel se nejspíš zgrcne. Promíchej to, rebarbora pustí trochu šťávy a rozpustí karamel. Kdyby pustila moc té šťávy, tak ju nech trochu vypařit a zredukovat.
(V případě, že bys chtěla ovoce oflambovat, tak si ohřej meruňkovici, amaretto, nebo jiný chlast v rendlíku a teplé to nalej na ovoce a zapal to. Počkej až to dohoří a samo zdusne - pak tam nezbyde alkohol, jen chuť použitého chlastu.)
(Když použiješ měkké ovoce jako maliny, ostružiny, jahody a borůvky, tak je rači dej do mističek tepleně neopracované. Je lepší, když je patrná struktura ovoce, než z toho udělat bláto. V mističce pak můžeš ovoce přelit karamelem nebo jen posypat cukrem.)
Až bude karamel rozpuštěný a bude to mít správnou hustotu (nesmí to být moc řídké), tak rendlík stáhni z plotny a přihoď do toho ještě nakrájené jahody. Promíchej to, ale už nevař, aby se jahody nerozblemcaly.
vanilková omáčka: Můžeš ju "uvařit" zatímco se bude crumble péct. Dej do rendlíku smetanu, mléko, cukr a vanilkový lusk a zahřívej to na mírném plameni. Až teplota směsi dosáhne 80°C, tak třetinu nalej do misky se žloutkama a rozšlehej to. Žloutkovou směs z misky přelej do rendlíku a míchej do zhoustnutí. Bacha, teplota by neměla překročit 80°C, jinak se krém zgrce. Ale rači se drž okolo 75°C, protože mně se zgrcl krém na těch doporučených 80°C. Pořádně míchej až ke dnu, ať se ti rém nezgrcne u dna.

kompletace:
Do vymazaných formiček máslem rovnoměrně tozděl ovocnou náplň.
Na ovocnou náplň nasyp drobenku. Vršek ještě ozdob plátkama mandlí.
Dej to do trouby péct na horní/spodní ohřev na 180°C na 25-30 minut - dokud vršek nezezlátne, tak nevytahuj z touby. Až bude drobenka pěkně do zlata upečená, tak bude mít pěkně karamelovou chuť a to chceš!
Upečený crumble vyndej z trouby a nech chvilku zchladnout na mřížce. Ale ne uplně do studena. Nejlepší je ještě za tepla polét vanilkovou omáčkou (nebo v létě s kopečkem zmrzliny, nebo lžicí zakysané smetany) a jíst, vychutnávat a užívat si!



Přeju dobrou chuť!


Iwet
        

  





Komentáře

Oblíbené příspěvky