jarní quiche



jarní quiche

Říkám Tomovi u oběda: Dneska jsem zakončila chřestovou sezonu (konec března). A on na to: Tak to NE! To odmítám!
Sem se tomu musela smát! :-D :-D :-D

Není to žádný převratný recept. Těsto jsem udělala stejné jako minule. Jen náplň je jiná. Jarní. Lehká. Lehce kořeněná. Tymián bych dala uplně všude! Strašně moc mic chutná. 
 




zdroj inspirace: aktuální obsah ledničky :-D

ingredience na formu velikosti 28 cm:
těsto: 275 g hladké mouky
       150 g studeného másla
       2 g soli
       1 vajíčko
       2 lžíce studené vody
náplň: 1 malá cuketa
       5-6 ks chřestu
       150-200 g hrášku
       150 g strouhaného parmezánu
       200 ml smetany s 30% tuku
       3 vajíčka
       snítka čerstvého tymiánu
       špetka muškátového oříšku
       špetka soli

postup:
těsto: Z mouky, soli a studeného másla rychle udělej drobenku. Do ní přidej vajíčko a studenou vodu a rychle zpracuj těsto do kompaktní hmoty. Hotové těsto zabal do fresh fólie a dej do ledničky aspoň na hoďku nebo na noc odpočinout.
náplň: Prva si nachystej zeleninu - oloupej cuketu a chřest. Pak zeleninu oblanšíruj (aby si zachovala aspoň trochu barvu). Nevař ju do měkka, byla by po upečení na kaši. Cuketu nakrájej na menší kousky.
Pak nastrouhej sýr a smíchej vajíčka se smetanou a kořením.

kompletace:
Odpočaté těsto vyndej z ledničky a nech 15 minut na lince se aklimatizovat.
Těsto vyválej na placku o něco větší jak je forma a tloušťku okolo 3 mm.
Těsto přenes do formy a pěkně ho urovnej. Přečnívající okraje můžeš seříznout (ale nemusíš, když chceš rustikální vzled). Dno propíchej vidličkou. Na dno ještě polož list pečícího papíru nebo alobalu. Vysyp tam keramické kuličky nebo fazole a peč 10 minut na 180°C horní/spodní ohřev. Pak to vytáhni, odstraň kuličky/fazole aj pečící papír.
Dno koláče posyp půlkou sýra. Na to rovnoměrně naházej cuketu a hrášek. Nahoru dej chřest. Zalej to vaječno-smetanovou směsí a posyp zbytkem sýra.
Dej to péct na 30 minut na 180°C. Po upečení můžeš hned jíst. Teplé je to nejlepší. Ale blbě se to krájí. Krásně krájet to jde až po vychladnutí, ale kdo na to má čekat, že?




Přeju dobrou chuť!


Iwet

      
      



Komentáře

Oblíbené příspěvky