opilý Izidor




opilý Izidor

mládě: Co to děláš?
já: Izidora
mládě: Co je to ízi dorta?
já: :-D :-D :-D EASY DORTA??? Hahaaa! Tak to je dost dobré!
    No, ale vlastně nevím co to je, bo jsem to ještě nikdy neměla.
mládě: zklamaně Aha.

Teď už to vím. Tohle už je 2.pokus a chuťově je velice zdařilý!




zdroj inspirace:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12309875102-pece-cela-zeme/12530-recepty/8428-rezy-a-zopily-izidora-s-s-vlasskymi-orechy/
Vzala jsem si jen inspiraci, nezkopírovala jsem recept přesně do puntíku. Přesný recept je na stránkách Peče celá země.

ingredience na plech o velikosti 28x22 cm:
korpus: 100 g másla
        100 g cukru (50+50g)
        100 g jemně mletých vlašských ořechů
        60 g polohrubé mouky
        1 g soli
        4 g prdopeče
        3 vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
náplň: 250 g mletých vlašských ořechů
       100 g cukru
       100 g Rumu
krém: 250 g másla
      100 g cukru
      100 g mléčné čokolády
      15 g kakaa
      1 lžička vanilkového extraktu
      2 vajíčka
poleva: 100 g čokolády
        70 g másla
na ozdobu: zlatý prach
           půlky ořechů
           zbytek krému

postup:
korpus: Máslo vyšlehej s 50g cukru do pěny. Postupně po jednom přidávej žloutky a vždycky dobře zamíchej, než přidáš další. Měla by vzniknout homogenní směs bez žmolků nebo sraženého másla.
V druhé misce smíchej mouku, prdopeč a ořechy. Přidej to k máslové směsi a dobře promíchej.
V další misce vyšlehej bílky se solí do řídké pěny a pak přidej zbývajících 50 g cukru a vyšlehej skoro do tuha, ale nepřešlehej. Když vytáhneš šlehací metlu, tak by se špička sněhu měla líně ohnout dolu.
Pak už jen ručně buď stěrkou nebo lžicí smíchej všechno dohromady - do máslové směsi přidej pár lžic sněhu a promíchej. Takhle třeba na 3x přidej zbytek sněhu a vymíchej těsto.
Hotové těsto nalej do formy vystlané pečícím papírem. (mám formu z Tescoma s nastavitelnou velikostí podle aktuální potřeby a je fajná) Těsto urovnej na povrchu a dej péct na horní/spodní ohřev 175°C asi 20 minut.
Po upečení vytáhni z trouby a nech vychladnout na mřížce.
náplň: Smíchej všechno dohromady. Cukru případně přidej podle chuti.
krém: Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce roztop čokoládu a nech vychladnout na pokojovou teplotu.
V míse vyšlehej máslo do světlé nadýchané pěny. Přidej prosáté kakao a vanilku a prošlehej. Pak nalej vychladlou čokoládu a zase šlehej, dokud směs nebude svěltá a dobře promíchaná.
Ve vodní lázni vyšlehej vajíčka s cukrem do světlé hustší pěny. Teplota směsi by měla dosáhnout alespoň 70°C po dobu 5ti minut (moc nevěřím kupovaným vajíčkům, tak jim rači dopřeju trochu parní lázně). Po vyšlehání nech chvíli zchladnout (aby se nerozpustilo máslo v krému).
Po vychladnutí můžeš vaječnou pěnu zašlehat k máslové směsi.
Asi 2 lžíce hotového krému dej do cukrářského sáčku s ozdobnou trezírovací špičkou a odlož nakonec na ozdobu řezů (tohle nemusíš dělat, pokud nechceš zdobit).
poleva: Roztop čokoládu s máslem a nech vychladnout na pokojovou teplotu.

kompletace:
Na vychladlý korpus rovnoměrně natři ořechovou náplň. Bacha, abys neměla prostředek vyboulený do vrchu a kraje bez náplně!
Na náplň natři čokoládový krém. Nech to vytuhnout v ledničce na chvilku.
Na krém nalej čokoládu a nech zase vychladit v ledničce.
A pak už JEN nakrájet. Prva seřízni nedokonalé kraje. Pak to rozměř - udělej si značky začátku a konce kde budou pak vést řezy. Řízni to na půlku a pak na úzké pásiky, aby se to dobře jedlo.
To krájení řezů nebo čehokoliv je pro mě pěkně tvrdý oříšek! Pokud mají vypadat dokonale, žádná popraskaná čokoláda nebo krém a odrbané okraje... pro mě téměř nemožné! Nevíte někdo jak na to?
Nakonec to ozdob - udělej nahoře ozdobné bobíky, dej tam ořechy a pocákej zlatým pracehm.



Přeju dobrou chuť!

Iwet 


     







Komentáře

  1. Zdravím, čokoládovou polevu je dobré krájet nahřátým nožem v horké vodě( dobře osušit před krájením). Nebo polévám čokoládovo ganache. Dobře se krájí. Přeju pěkný večer

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky