čoko/mango dort
čoko/mango dort
Měla jsem půl kila čokolády, která skoro procházela a musela jsem ju spotřebovat. A pak taky mládě po mě už asi 2 měsíce chce narozeninový dort (narozky má za půl roku). A pak na mě všude vyskakovaly obrázky čoko/mango zákusků, tak jsem s tím musela něco udělat. Tolik "náhod" už není náhoda! To už je znamení, že se něco musí stát!
zdroj inspirace:
na korpus: https://www.kingarthurflour.com/recipes/devils-food-cake-recipe
na šlehačku: https://kitchenette.cz/clanek/96-parizska-slehacka
na ganache: https://www.instagram.com/p/B8jSVbpn9IQ/ @undercakepressure na insta
ingredience na dortovou formu 19 cm:
korpus: 180 g měkkého másla
250 g třtinového cukru
3 vajíčka velikosti L
1 lžíce vanilkového extraktu
300 g hladké mouky
50 g kakaa
2 g soli
1 lžička sody
1 lžička prdopeče
1 lžíce octu
350 ml mléka
Pařížská šlehačka: 400 ml smetany na šlehání 33%
100 g mléčné čokolády 30%
100 g čokolády 50%
ztužovač šlehačky
mango želé: 700g čerstvého manga (bez pecky a šupek)
50 g citronové šťávy
40 g vody
15 g želatiny v prášku
cukr podle chuti (když je mango sladké, tak nemusí být)
ganache: 300 ml smetany na šlehání 33%
200 g mléčné čokolády
250 g čokolády 70%
100 g měkkého másla
na dokončení: 150 g čokoládových kuliček
makronky
čokoládové kokina
postup:
korpus: Vyšlehej máslo s cukrem do pěny. Po jednom přidej vajíčka a vždycky dobře zamíchej, aby vznikla hladká emulze. Ke konci šlehání přidej ještě vanilkový extrakt.
Smíchej mouku, kakao, sůl a prdopeč. Prosej to, aby nezůstaly zádné hrudky kakaa.
A teď všechno smíchat - po třetinách přidávej moučnou směs aj mléko a dobře promíchej. K poslední třetině ještě přidej sodu smíchanou s octem. Rychle promíchej a nalej do formy vystlané pečícím papírem.
Peč na 180°C horní/spodní asi 90 minut. Po 60ti minutách špejlovým testem zkontroluj těsto jestli je upečené. Když ne, tak ještě peč dál.
Po upečení vytáhni z trouby a nech vychladnout na mřížce.
Pařížská šlehačka: Ohřej smetanu skoro k varu. Než začne vařit, tak ju stáhni z ohně a oď do ní nasekanou čokoládu. Nech pár minut stát a pak to rozmíchej do hladka. Nech vychladnout na pokojovou telotu a pak na noc dej do ledničky.
Před použitím vyšlehej. Šlehej rači pomaleji, aby se nepřešlehala a nezgrcla se. Tady ta Paříž se lehce a rychle přešlehá! Ztužovač použij podle návodu na sáčku.
mango želé: Želatinu nasyp do mističky a zalej to studenou vodou. Nech ju nabobtnat.
Mezitím si nakrájej mango na kousky a hoď do rendlíku spolu s citronovou šťávou. Zahřívej to, dokud to nebude tak akorát měkké, ale ne rozblemcané na kaši! Je to rychlovka, stačí jen pár minut (doslova)! Pridej cukr, pokud je potřeba. Ale možná nebude potřeba, protože zralé mango je krásně sladké. Takže dej max 30g cukru, rozmíchej a stáni z ohně. Nech trochu vychladnout, aby to nebylo vařící (tak na 50°C by to mělo zchladnout) a pak do toho zamíchej nabobtnanou želatinu.
Nachystej si 2 ráfky o průměru 16 cm, vylož je potravinovou fólií. Rovnoměrně rozděl želé do obou připravených ráfků. Nech vychladnout na pokojovou teplotu a pak šup s tím do ledničky pořádně ztuhnout (na noc).
ganache: Ohřej smetanu skoro k varu. Hoď do ní nalámanou čokoládu. Nech minutu stát a pak to rozmíchej do hladka. Nakonec přimíchej ještě měkké máslo. Až to bude rozmíchané, tak to strč do ledničky ztuhnout.
kompletace:
Korpus seřízni zvrchu do roviny a 2x ho horiznotálně prokroj.
Spodní část korpusu polož na talíř. Na korpus rozetři 1/4 krému. Na krém polož mango želé. Natři to zase 1/4 krému. Na krém polož střední vrstvu korpusu. Zase dej 1/4 krému, želé a zbylou 1/4 krému.
Nech to ztuhnout.
Boky a vrch dortu potři čokoládovouo ganachí. Zkus to udělat hezky do hladka a vrch do roviny.
Na boky a vrch připlácni čokoládové kuličky.
Ozdob dort podle libosti makronkama a čoko kokinama.
Hotovo. Vychladit a sníst!
Přeju dobrou chuť!
Iwet
Komentáře
Okomentovat