jahodovo-rebarborová galetka


jahodovo-rebarborová galetka

Není to žádná krasavice, žádný nazdobený dort. Ale stejně jako u cramblu - na pohled není uplně nejhezčí, ale chuťově je to skvělý zážitek. Tak stejně galetka - krásou neuchvátí, ale je dost dobrá na chuť!
Na léto ideální moučník - jednoduchý, rychlý a spotřebuje se do ní skoro jakékoli ovoce.

Já si k ní hledala cestu hooodně dlouho. Měla jsem ju kdysi jednou dávno. A tehdy mi fakt nechutnala. Byla hruškovo-nijaká. Mdlá a bez chuti. Nezanechalo to ve mě vůbec dobrý dojem (nebyl to můj výrobek a nebyla jsem sama, kdo to ohodnotil nedobře). Ale dávám druhou (někdyi třetí, čtvrtou... aj sedmou) šanci, když vidím, že to má potenciál být nakonec dobré.
A tahle galetka je dobrá! Má křupavou krustu s křupavým třtinovým cukrem. Uvnitř na dně galetky je mandlový krém (frangipane). Na něm je sladko-kyselé šťavnaté ovoce. A kdo chce, tak si to může vylepšit/vyhezčit ještě posypáním plátky mandlí! Jo! To by šlo! :-)

 



zdroj ispirace:
http://www.pradobroty.cz/2015/05/galettes-s-rebarborou-jahodami.html

ingredience na galetku o průměru 24 cm:
těsto: 200 g hladké mouky
       100 g studeného másla
       40 g cukru
       1 g soli
       špetka strouhané BIO citronové kůry
       1/2 vajíčka
       1 lžíce studené vody
frangipane: 30 g mandlové mouky
            30 g cukru
            30 g měkkého másla
            1/2 vajíčka vel. M
            5 g hladké mouky
            5 g griotky
ovocná náplň: 200 g rebarbory
              200 g jahod
              15 g škrobu
              40 g cukru
na dokončení: 1/2 vajíčka
              1 lžíce třtinového cukru

postup:
těsto: Smíchej všechno kromě vajíčka a vody. Pracuj rychle, aby máslo nezačalo měknout. Mělo by vzniknout něco jako drobenka. Do ní pak přidej vajíčko a vodu a zase rychle zpracuj na těsto. Pracuj RYCHLE, jen to smíchej, aby to byla koule těsta. Nehnětej to, cíl není 100% krásně vypracované těsto.
Zpracované těsto zabal do fresh fólie a dej na hoďku do ledničky (nebo klidně na noc).
frangipane: Vyšlehej máslo s cukrem do pěny. Přidej vajíčko a griotku a zase zašlehej, aby vznikla homogenní hmota. Nakonec dej mandlovou mouku s hladkou moukou a zamíchej.
ovocná náplň: Oloupej rebarboru a nakrájej ju na 1-2 cm špalíčky. Jahody taky očisti a nakrájej na čtvrtiny. K ovoci nasyp cukr a škrob a promíchej. Ovoce pustí trochu šťávy.

kompletace:
           

Odpočaté těsto vyndej 10 minut předem z ledničky a nech ho trochu aklimatizovat. (Studené těsto přímo z ledničky by při válení praskalo, moc měkké by se hodně lepilo a muselo by se moc podsypávat.)
Těsto dej na pečící papír a rozválej ho na tloušťku 3mm nebo na velikost 32 cm.
Zkus ho vyválet do co nejvíc kulatého tvaru.
Podle potřeby podsypávej těsto moukou, aby se nelepilo.

Doprostřed placky rozetři mandlovou náplň frangipane.
Nepotírej okraje - nech asi 3-4 cm od kraje volné!

Na frangipane rovnoměrně naskládej ovoce.
Okraje těsta přelož směrem doprostřed přes náplň. Trochu ho připlácni, aby dobře drželo při pečení a nesjelo.
Přeložené okraje těsta potři rozšlehaným vajíčkem s lžicí vody.
Okraje těsta posyp třtinovým cukrem.
Nemusí to být, ale hezky to vypadá a dobře to křupe.

Galetku aj s pečícím papírem přenes na plech.
Dobře to jde tak, že se podsune pod galetku deska, zpevní se tím dno, neprohýbá se a neničí se tvar. Pomocí desky se přenese na plech a tam se z desky sesune.
Galetku peč na 180°C asi 45-50 minut. Rebarbora pustí hodně šťávy, možná bude trochu vytékat. Kdyby bylo ovoce po 50ti minutách pečení furt pod vodou, tak ještě dopeč dalších 10 minut.

Upečenou galetku nech vychladnout na mřížce.
Galetku můžeš podávat ještě teplou. Obvykle se k ní dává nějaká zmrzlina nebo třeba tvarohový krém, šlehačka nebo něco podobného.



Přeju dobrou chuť!



Iwet









Komentáře

Oblíbené příspěvky