mazanec s tang zhongem


mazanec s tang zhongem

Jsou Velikonoce a všichni pečou mazance. Já taky. Každý rok jiný. Ten loňský pomerančový byl skvělý! Ale tenhle ho trumfnul, protože jsem ho ještě nezkoušela a chtěla jsem vědět jaký bude.
BYL dobrý. Padl celý během 1 hodiny, kdy už jsem dala povolení ho ochutnat, protože už byl nafocený.  Prý: Proč jsi upekla jen jeden? Už nemáme mouku? :-D



zdroj inspirace:
https://www.instagram.com/p/B-ogJGDnb5_/

ingredience na 1 menší mazanec:
tangzhong: 75 g vody
           20 g mouky
těsto: 50 g vlažného mléka
       10 g čerstvého droždí
       50 g cukru
       tangzhong
       230 g hladké mouky
       5 g sušeného mléka
       2,5 g soli
       30g vajíčka (půlka vajíčka vel.L)
       1 lžička vanilkového extraktu
       strouhaná citrokůra za 1/4 BIO citronu
       50 g másla
       60 g sušených meruněk
       25 g pistácií
na dokončení: 1/2 vajíčka na potření
              10 g mandlových plátků

postup:
tangzhong: Do rendlíku dej mouku a vodu, rozmíchej hrudky a začni ohřívat na středním plameni. Pořád míchej, protože mouka má tendenci klesat ke dnu a mohla by se připálit. Jakmile bude hmota mít konzistenci lehce kašovitou spíš než tekutou, tak hned stáhni z ohně. Teplota nesmí překročit 65°C! Nech to vychadnout na pokojovou teplotu.
těsto: Mezitím co chladne tangzhong, tak začni dělat těsto.
Do mísy nalej vlažné mléko (okolo 25-30°C), nasyp 5g cukru a rozdrob droždí. Nech 10 minut stát až vzejde kvásek (bublinkovatá béžová hmota na hladině).
Do kvásku přidej vychladlý tangzhong, vajíčko, vanilku, prosátou mouku se solí a sušeným mlékem a citrokůru. Všechno dobře promíchej, jen aby se suché spojilo s mokrým a nech 10 minut stát zakryté fresh fólií. Po těch 10ti minutách to začni hmětat. Půjde to rychle a dobře. Až budeš mít hladké těsto, tak do toho přidej ještě změklé máslo a vypracuj hladké, nelepivé a hedvábně jemné těsto. Nakonec přidej pistácie a meruňky a jen lehce to promíchej.
Zakryj to fresh fólií a nech to 1 hodinu kynout při pokojové teplotě 22-25°C.

dokončení:      


 Připrav si těsto.
Pokud budeš chtít dělat kulatý mazanec, tak těsto pořádně prohnětej, propracuj a pak rozplácni na placuku, tu zamotej a vykoulej kouli.
Pokud budeš chtít dělat zamotaný mazanec, tak si těsto rozděl na 4 stejné kusy pomocí váhy.

Z těch 4 kusů těsta vyválej asi 30 cm dlouhé válečky.
Dva válce polož dolu a dva kolmo na ně doprostřed délky.
Na střídačku je propleť - jako vazba "plátno" - jedna dolu, jedna nahoru.
A teď ta co byla dole, musí nahoru a ta co byla nahoře musí dolu.
Takhle propleť všechny 4 válečky a spoj všech 8 konců dohromady.
Konce zastrč dospodu a uprav tvar mazance.
Mazancec dej na plech, zakryj fresh fólií nebo miskou a nech kynout ještě 45-60 minut. Délku kynutí urči podle ďobnutí do těsta. Když se rychle vrátí do původního stavu, tak ještě musí kynout, když se vrací už jen pomalu, tak rozehřívej troubu.
Vykynutý mazanec potři rozšlehaným vajíčkem.
Posyp mandlema a dej péct do trouby na 190°C na 10 minut. Pak sniž teplotu na 170°C a dopeč ještě 25 minut.
Po upečení vyndej z trouby a nech na mřížce vychladnout.
Krájej až po vychladnutí, jinak se těsto zgrcne, nebo bude žmolkovaté.




Přeju dobrou chuť!


Iwet








Komentáře

Oblíbené příspěvky