toustový chleba s tang zhongem


toustový chleba s tang zhongem

Už od Vánoc intenzivně zkouším péct různé tousťáky. Různé recepty, různé metody, různé délky kynutí. Tang zhong metoda u mně vyhrává na plné čáře.
Je chuťově dobrý, jemný a vláčný, měkký a dlouho vydrží. ...pokud vydrží! On totiž moc dlouho stejně nevydrží, protože se sní!




zdroj inspirace:
https://www.instagram.com/szydmmmmm/

ingredience na formu velkou 10x10x30 cm:
tang zhong: 170 g vody
            50 g hladké mouky
těsto: 200 g mléka
       15 g čestvého droždí
       20 g cukru
       450 g hladké mouky (může být i chlebová pšeničná)
       celé množství tang zhongu
       10 g soli
       50 g másla

postup:
tang zhong: Do rendlíku dej mouku a vodu a zahřívej to na středím plameni. Pořád to míchej, aby se mouka na dně nepřipalovala. Asi při 60°C začne směs měnit konzistenci na gelovitou. Teplota nesmí překročit 65°C, tak bacha! Je fajn na to použít kuchyňský teploměr. Když už z toho bude hezký homogenní gel, tak rendlík stáhni z ohně a nech to zchladnout na pokojovou teplotu.
těsto: To už je klasika kynuté těsto.
Takže se začíná kváskem. Ohřej si mléko na teplotu okolo 30°C (víc rači ne, protože horko zabíjí kvasinky a těsto by nevykynulo). Do teplého mléka nasyp 5g cukru a rozdrob kvasnice. Nech to 10 minut stát. Na hladině se budou tvořit béžové pěnové bublající ostrůvky. To znamená, že kvasinky žijou, množí se a těsto tím pádem nakyne.
Do tohoto kvásku přidej vychladnutý tang zhong, mouku se solí a zbytek cukru. Vymíchej to do hladka. A pak nakonec zamíchej měkké máslo. Až budeš mít jemné, pružné a hladké těsto, tak ho přikryj fresh fólií a nech ho 1 hodinu kynout při pokojové teplotě.

Takhle vypadá moje vykynuté těsto.
Těsto rozděl pomocí váhy na 4 stejné části.
Těsto propracuj a vykoulej z každého kusu kuličku. To nech 10 minut odpočívat zakryté pod fresh fólií.
Odpočaté kuličky rozválej na obdelníky asi 20x25 cm (nebo jak to pujde).
Pomyslně si rozděl těsto na 3 díly. Levý díl přelož doprostřed.
Pak pravý díl přelož doprostřed.

Pak smotej placku do tvaru šneka.
Konec těsta "secvakni".
Šneky naskládej do máslem vymazané formy (máslem nešteři), secvaknutý konec musí být dole.
Těsto nech zase kynout zas tak 1 hodinu, nebo podle ďobnutí do těsta - když se ďobanec rychle vrátí do původního stavu, tak ještě musí těsto kynout. Když už to půjde pomalu, tak můžeš rozpálit troubu na 190°C . Jakmile bude trouba rozehřátá, tak dej do trouby. Fajn je to péct s párou (pekáček s vodou na dně trouby). A peč to na těch 190°C asi 10 minut, pak stáhni teplotu a dopeč ještě 25 minut. posledních 5 minut peč už bez formy. (Tousťák vyndej z formy a vrať ho do trouby.) Podle potřeby peč ještě 5-15 minut. Po upečení nech vychladnout na mřížce.


Přeju dobrou chuť!


Iwet







Komentáře

Oblíbené příspěvky