višňová panna cotta


višňová panna cotta

Objednala jsem si mýdla od firmy almarasoap. Jsou až neskutečně krásné! Ty barvy, kombinace, tvar! Všecko! Můj favorit mezi všema mýdlama je Cherry Blossom. Ještě jsem ho neočuchala, nemyla se a nezkusila. Prostě se mi jen líbí z nějakého podivného neznámého důvodu  a to nemám ráda růžovou. To mýdlo je na fotkách uplně k sežrání!
Tak jsem si uvařila verzi toho mýdla, aby až mi příjde balíček, tak jsem to mýdlo fakt nesnědla!
Panna cottu jsem měla v plánu vyzkoušet už v roce 2018, ale nějak se na ni nedostalo. Tak teď byl ten správný čas, prostor aj suroviny v ledničce a mrazáku.
 


zdroj ispirace:
https://www.youtube.com/watch?v=8bl3Hs7XzjY

ingredience na 8 skleniček od Opočenského jogurtu (objem 120 ml):
panna cotta: 500 g smetany na šlehání 33%
             50 g cukru
             1/2 vanilkového lusku
             3 plátky želatiny od Dr.Oetker
             500 g studené vody
ovocný přeliv: 300 g mražených višní
               100 g cukru
               20 g citronové šťávy
               1 plátek želatiny od Dr.Oetker
na dokončení: 200 g smetany na šlehání 33%
              10 g moučkového cukru
              kvítka

Tohle je recept na verzi MOUSSE PANNA COTTA. Když chceš klasiku, tak vynechej šlehání smetany (ohřej celé množství smetany), jinak je postup stejný.

A ještě taková finta - pokud chceš růžovou panna cottu, tak si odeber 100g šťávy z višní a přidej to do smetano-želatiny plus přidej navíc 1/2 plátku želatiny, aby to dobře ztuhlo.

postup:
panna cotta: Do misky se studenou vodou dej plátky želatiny a nechej to nabobtnat. Ta studená voda není jen tak pro nic - když dáš želatinu do teplé vody, tak se v ní rozpustí a bude to k ničemu.
Zatímco želatina bobtná, tak do rendlíku nalej 200 g smetany, nasyp cukr a přidej vanilkový lusk (vyškrábnuté semínka aj samotný lusk). Smetanu zahřívej na středním plameni až dosáhne bodu varu. Stáhni rendlík z ohně a nech trochu zchladnout (asi na 50°C).
Vytáhni ze smetany lusk.
Do smetany přidej nabobtnanou želatinu. (Prva ju vyždímej a pak ju teprve přidej do smetany.) Dobře ju rozmíchej, aby tam nezůstaly žádné kousky. Při teplotě 50°C by to mělo jít dobře. Želatinu nesmíš dávat do horké smetany - ztratila by svoji tuhnoucí superschopnost!
Smetanu nech vychladnout na 30°C. Smetana s želatinou nesmí být moc studená (aby se nezgrcla a nedělaly se v ní žmolky při zamíchávání studené šlehačky) a ani moc teplá (aby se šlahačka v horku nerozpustila a pak by to nemělo ten mousse efekt).
Až bude mít smetano-želatinová směs těch 30°C, tak začni šlehat zbytek smetany 300g. Šlehej jen do polotuha - šlehačka nesmí být uplně do tuha, protože by pak nešla dobře rozmíchat a ani moc řídká, aby to mělo ten mousse efekt.
Šlehačku po částech přimíchej s smetano-želatině. Dobře rozmíchej, pracuj už jen ručně a nešlehej, jinak šlehačková pěna spadne a mousse bude v čauču!
Hotovou mousse panna cottu nalej do skleniček a nechej ztuhnout v ledničce aspoň 3 hoďky, ideálně přes noc.
ovocný přeliv: Mražené višně dej do rendlíku s cukrem a citronovou šťávou. Nechej to rozpustit, trochu změknout, ale ne uplně rozvařit na kaši. Musí zůstat patrné kousky ovoce. Objem šťávy můžeš varem zredukovat. Když dostatečně odpaříš vodu, tak ani nemusíš dávat do toho želatinu. Když ale naopak chceš hodně šťávy, tak nic neredukuj. Zase si dej do studené vody plátek želatiny a nech nabobtnat. Z nabobtnané želatiny pak vymačkej přebytek vody a dej ju do višní (musí mít zase okolo 50°C), zamíchej, nech zchladnout na pokojovou teplotu a můžeš rozdělit do skleniček na už vytuhnutou panna cottu.
dokončení: Vyšlehej do tuha smetanu s cukrem. Nazdob skleničky s panna cottou hromadou šlehačky, přidej kvítko a je hotovo!
Můžeš jíst!



Přeju dobrou chuť!


Iwet


              






Komentáře

Oblíbené příspěvky