buchta "prošívaná deka"
buchta "prošívaná deka"
Tuhle buchtu jsem si pekla za odměnu nebo když jsem se chtěla rozšoupnout a dopřát si něco extra za mých mladých studentských let.
Dneska je to pro mě retro buchta. Stará, ale furt dobrá! Mám na ni hezké vzpomínky.
zdroj inspirace:
Recept už mám tak dlouho, že už nevím z kama jsem ho vzala.
ingredience na plech 20x26 cm:
těsto: 100 g cukru
200 g polohrubé mouky
10 g kakaa
7 g prdopeče (1/2 balíčku)
2 g soli (1/4 lžičky)
115 g vajíčka (2ks vel. L)
150 g mléka
75 g oleje
náplň: 250 g tvarohu
15 g vanilkového pudinku
45 g cukru
1 žloutek
1 lžička vanilkového etraktu
25 ml Rumu/mléka na zředění pokud je potřeba
bezlepková verze:
těsto: 100 g cukru
100 g Schar mix C mouky
50 k kokosové mouky
25 g mandlové mouky
10 g kakaa
7 g prdopeče (1/2 balíčku)
2 g soli (1/4 lžičky)
115 g vajíčka (2ks vel. L)
150 g mléka
75 g oleje
náplň: 250 g tvarohu
15 g vanilkového pudinku
45 g cukru
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
25 g Rumu/mléka
Ještě taková malá finta - do náplně dej místo vanilkového pudinku malinový a přidej hrst čerstvých malin nebo višní.
postup:
těsto: Prosij do mísy všechno suché a promíchej to. Smíchej všechno mokré. Smíchej mokré se suchým. Míchej jen tak dlouho, než nejsou vidět suché kousky mouky. Ne nijak dlouho. Hotovo. Easy!
náplň: Smíchej všechno dohromady. Rum nebo mléko přidej podle potřeby - náplň by neměla být uplně tuhá ani moc řídká, aby tekla. Něco mezi, přibližně konzistence smetanového jogurtu. Náplň dej do cukrářského sáčku (nebo do obyč. sáčku nebo to vůbec neřeš)
kompletace:
Plech vystel pečícím papírem nebo vymaž máslem a vysyp polomoukou.
Do plechu vylej těsto a urovnej povrch do vodorovna.
Na povrch těsta pomocí cukrářského sáčku nastříkej náplň se vzorem mřížky/puntíků/kruhů/abstrakt. Nebo pokud nemáš sáček, tak lžičkou odebírej kousky náplně, rovnoměrně je naskládej na povrch těsta a pak opačným koncem-držátkem lžičky udělej mramorový vzor - zapíchni lžičku do těsta a kruhovým pohybem dělej rýhy v těstě a náplni. Tím se těsto nepravidelně promíchá s náplní a bude to suepr.
Dej do rozpálené trouby a upeč na 175°C horní/spodní ohřev asi 20 minut.
Po upečení nech vychladnout na mřížce. Vychladlé se to líp krájí.
Přeju dobrou chuť!
Iwet
Recept už mám tak dlouho, že už nevím z kama jsem ho vzala.
ingredience na plech 20x26 cm:
těsto: 100 g cukru
200 g polohrubé mouky
10 g kakaa
7 g prdopeče (1/2 balíčku)
2 g soli (1/4 lžičky)
115 g vajíčka (2ks vel. L)
150 g mléka
75 g oleje
náplň: 250 g tvarohu
15 g vanilkového pudinku
45 g cukru
1 žloutek
1 lžička vanilkového etraktu
25 ml Rumu/mléka na zředění pokud je potřeba
bezlepková verze:
těsto: 100 g cukru
100 g Schar mix C mouky
50 k kokosové mouky
25 g mandlové mouky
10 g kakaa
7 g prdopeče (1/2 balíčku)
2 g soli (1/4 lžičky)
115 g vajíčka (2ks vel. L)
150 g mléka
75 g oleje
náplň: 250 g tvarohu
15 g vanilkového pudinku
45 g cukru
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
25 g Rumu/mléka
Ještě taková malá finta - do náplně dej místo vanilkového pudinku malinový a přidej hrst čerstvých malin nebo višní.
postup:
těsto: Prosij do mísy všechno suché a promíchej to. Smíchej všechno mokré. Smíchej mokré se suchým. Míchej jen tak dlouho, než nejsou vidět suché kousky mouky. Ne nijak dlouho. Hotovo. Easy!
náplň: Smíchej všechno dohromady. Rum nebo mléko přidej podle potřeby - náplň by neměla být uplně tuhá ani moc řídká, aby tekla. Něco mezi, přibližně konzistence smetanového jogurtu. Náplň dej do cukrářského sáčku (nebo do obyč. sáčku nebo to vůbec neřeš)
kompletace:
Plech vystel pečícím papírem nebo vymaž máslem a vysyp polomoukou.
Do plechu vylej těsto a urovnej povrch do vodorovna.
Na povrch těsta pomocí cukrářského sáčku nastříkej náplň se vzorem mřížky/puntíků/kruhů/abstrakt. Nebo pokud nemáš sáček, tak lžičkou odebírej kousky náplně, rovnoměrně je naskládej na povrch těsta a pak opačným koncem-držátkem lžičky udělej mramorový vzor - zapíchni lžičku do těsta a kruhovým pohybem dělej rýhy v těstě a náplni. Tím se těsto nepravidelně promíchá s náplní a bude to suepr.
Dej do rozpálené trouby a upeč na 175°C horní/spodní ohřev asi 20 minut.
Po upečení nech vychladnout na mřížce. Vychladlé se to líp krájí.
Přeju dobrou chuť!
Iwet
Komentáře
Okomentovat