buchta "prošívaná deka"




buchta "prošívaná deka"

Tuhle buchtu jsem si pekla za odměnu nebo když jsem se chtěla rozšoupnout a dopřát si něco extra za mých mladých studentských let.
Dneska je to pro mě retro buchta. Stará, ale furt dobrá! Mám na ni hezké vzpomínky.



zdroj inspirace:
Recept už mám tak dlouho, že už nevím z kama jsem ho vzala.

ingredience na plech 20x26 cm:
těsto: 100 g cukru
       200 g polohrubé mouky
       10 g kakaa
       7 g prdopeče (1/2 balíčku)
       2 g soli (1/4 lžičky)
       115 g vajíčka (2ks vel. L)
       150 g mléka
       75 g oleje
náplň: 250 g tvarohu
       15 g vanilkového pudinku
       45 g cukru
       1 žloutek
       1 lžička vanilkového etraktu
       25 ml Rumu/mléka na zředění pokud je potřeba

bezlepková verze:
těsto: 100 g cukru
       100 g Schar mix C mouky
       50 k kokosové mouky
       25 g mandlové mouky
       10 g kakaa
       7 g prdopeče (1/2 balíčku)
       2 g soli (1/4 lžičky)
       115 g vajíčka (2ks vel. L)
       150 g mléka
       75 g oleje
náplň: 250 g tvarohu
       15 g vanilkového pudinku
       45 g cukru
       1 žloutek
       1 lžička vanilkového extraktu
       25 g Rumu/mléka

Ještě taková malá finta - do náplně dej místo vanilkového pudinku malinový a přidej hrst čerstvých malin nebo višní.


postup:
těsto: Prosij do mísy všechno suché a promíchej to. Smíchej  všechno mokré. Smíchej mokré se suchým. Míchej jen tak dlouho, než nejsou vidět suché kousky mouky. Ne nijak dlouho. Hotovo. Easy!
náplň: Smíchej všechno dohromady. Rum nebo mléko přidej podle potřeby - náplň by neměla být uplně tuhá ani moc řídká, aby tekla. Něco mezi, přibližně konzistence smetanového jogurtu. Náplň dej do cukrářského sáčku (nebo do obyč. sáčku nebo to vůbec neřeš)

kompletace:
Plech vystel pečícím papírem nebo vymaž máslem a vysyp polomoukou.
Do plechu vylej těsto a urovnej povrch do vodorovna.
Na povrch těsta pomocí cukrářského sáčku nastříkej náplň se vzorem mřížky/puntíků/kruhů/abstrakt. Nebo pokud nemáš sáček, tak lžičkou odebírej kousky náplně, rovnoměrně je naskládej na povrch těsta a pak opačným koncem-držátkem lžičky udělej mramorový vzor - zapíchni lžičku do těsta a kruhovým pohybem dělej rýhy v těstě a náplni. Tím se těsto nepravidelně promíchá s náplní a bude to suepr.
Dej do rozpálené trouby a upeč na 175°C horní/spodní ohřev asi 20 minut.
Po upečení nech vychladnout na mřížce. Vychladlé se to líp krájí.





Přeju dobrou chuť!


Iwet








Komentáře

Oblíbené příspěvky