ciabatta




ciabatta

Tenká křupavá krusta jako skořápka od vajíčka. Vnitřek jemný a šťavnatý, plný vzduchových bublin. A to všechno skoro bez práce!
Je to "Lazy ciabatta"! Nehnětá se! Je to pohoda! Až neuvěřitelný poměr práce/výkon!



zdroj receptu:
https://www.instagram.com/tv/CA-ZjXMAb0e/
Na tomhle receptu jsem nic nezměnila. Žádná snaha o vlastní invenci. Ten recept je naprosto dokonalý! (jsu zvědavá jak dlouho si budu myslet, že tohle je dokonalý recept) :-D
Recept aj videopostup je dostupný na instagramu - breadahead příspěvek z 3. června.

ingredience na 2 ciabatty:
400 g chlebové mouky (strong white flour, 12% protein)
8g soli
6g čerstvého droždí
350 g vody
+ asi 50 ml olivového oleje

postup:
Ve vodě rozmíchej droždí, nesmí tam zůstat kousky. V druhé míse smíchej mouku se solí. A teď to suché a mokré smíchej dohromady. Míchej jen krátce, jen dokud nebudou v těstě suché kousky mouky. Rozhraní mouky a mísy pocákej olivovým olejem a stěrkou seškrab těsto ze stěn mísy dolů a zároveň se tou stěrkou snaž dostat olivový olej dolu pod těsto, aby se těsto nelepilo na misku. Přykryj misku fresh fólií.
Nech těsto kynout na lince 30 minut.
Fold 1. Namoč si prsty do oleje, aby se ti nelepily na těsto. Vezmi těsto z jedné strany, natáhni ho co to půjde (nesmí se roztrhnout) a přelož ho přes zbytek těsta. To stejné udělej ze všech čtyř stran. A pak těsto slož ještě v půlce.
Nech 30 minut kynout na lince.
Fold 2. To samé překládání znovu.
Nech to kynout 30 minut na lince.
Fold 3. To samé znovu.
Nech to kynout 30 minut.
Těsto vysyp na hooodně pomoučenou desku (vysyp těsto stranou co byla nahoru tak teď pujde dolu a co byla spodní strana, tak bude nahoře).
Těsto prstama opatrně roztáhni. Moc ho nemačkej, aby nesplaskly bublinky!
Poskládej kraje těsta doprostřed. V tom poskládaném středu těsto rozřízni napůl. Stranu těsta, kde je ten řez namoč dolů do mouky.
Vem ciabattu, trochu ju natáhni do délky a stranou s řezem ju dej nahoru, aby ten řez byl vidět (po upečení ta "jizva" bude hezky vidět). Plech vystel pečícím papírem a posyp polentou nebo semolinou (je to pro lepší "křup efekt", ale nemusí to nutně být).
Postříkej ciabatty vodou z rozprašovače.
Dej péct na 230-250°C (co trouba dokáže) na 15-20 minut. Řiď se trochu podle barvy ciabatty.
Po upečení nech vychladnout na mřížce.
Ciabatty jsou fajn aj druhý den, rozpečené aj 3. den.



Přeju dobrou chuť!

Iwet






Komentáře

Oblíbené příspěvky