ovocné kynuté koláče s tvarohem




ovocné kynuté koláče s tvarohem

Jsou to v podstatě tlačené koláče, jen mají lehce jinou náplň.
Ale díky té "jiné" náplni jsou svěží, uplně letní a skvělé!
Tou "jinou" náplní myslím ovoce - mrkni nakonec - tam jsou fotky aj s dalšíma verzema, které jsem zkoušla - borůvkovou, meruňkovou a višňovou. Ale stejně dobře to funguje aj s malinama, švestkama, rebarborou, rybízem, broskvema...




zdroj inspirace:

https://www.apetitonline.cz/recepty/8500-tlacene-kolace.html

ingredience na 12 koláčů o průměru 11 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
      
125 ml mléka
       10 g čerstvého droždí
       40 g cukru
       40 g másla (nebo místo másla 75 ml oleje)
       1 vajíčko
       špetka soli
náplň: 300 g tvarohu ve vaničce
       40 g cukru
       1 žloutek
       1 lžička vanilkového extraktu
       kůra ze 1/4 bio citronu
       18 ks jahod rozčtvrcených (borůvky, maliny, višně...)
drobenka: 150 g hladké/polohrubé mouky
          100 g másla
          60 g moučkového cukru
          špetka soli
na dokončení: 1 rozšlehané vajíčko

postup:
těsto: Ohřej mléko na 30°C, přisyp lžičku cukru a rozdrob droždí. nech to stát na lince 10 minut, ať se kvasinky aktivují.
V teple se kvasinky začnou množit a vytvoří na hladině takové hnědé ostrůvky. To znamená, že droždí bylo v cajku a žije a těsto hezky nakyne. Když ostrůvky nebudou, tak jsou kvasinky mrtvé a nic kynout nebude a chce to začít znova s novýma kvasnicema. 
Do aktivovaného kvásku přidej zbytek ingrediencí kromě másla. Vymíchej těsto do hladka. Prva je těsto lepkavé a nehomogenní, ale po chvíli poctivé práce začne být hezky jemné, hladké a krásně pružné. V té chvíli je správný čas na přidání másla. Zase pár minut hnětej až se všecko máslo zapracuje do těsta (těsto bude lepkavé a mokré).
Hotové těsto zakryj fresh fólií a nechej 1 hodinu na teplém místě stát a kynout.
náplň: Smíchej tvaroh se žloutkem, cukrem, vanilkou a citrokůrou. Jahody si nechej na ozdobu až se bude kompletovat.
drobenka: Smíchej všechno dohromady. Nemělo by vzniknout kompaktní těsto, spíš takový "štěrkopísek s malýma šutrama". Chápeš, ne? Musí se to rozpadat.

kompletace:
Fotopostup je s meruňkovou verzí.


Z těsta vyfoukni vzduch, zmačkej ho a rozděl na 12 stejných kousků (použij váhu).
Z kousků těsta vykoulej pěkné kuličky a nech je 5 minut zakryté odpočívat.
Podle potřeby podsypávej moukou, těsto je mokré, takže se bude trochu lepit. Ale zas to nepřežeň, ať není těsto tuhé.
Kuličky posyp moukou a trochu je roztáhni stylem "dělám si pizzu" - takže vezmi těsto za okraj a trochu ho natáhni a posuň těsto a roztahuj o kousek vedle. A takhle roztahuj okraj a dělej kulatou placku s vyšším okrajem.
Zakryj to a nech zase 5 minut odpočinout.
Pak vezmi skleničku s rovným dnem a uťapej rovné dno a nech zvýšené okraje asi 0,5-1 cm široké.
Zvýšené okraje těsta potři rozšlehaným vajíčkem. 
Zbytek vajíčka můžeš přimíchat do náplně, ať nemáš zbytky v ledničce.
Do důlků na dno rozetři asi 1 lžíci náplně (nebo jak to vyjde).
Na náplň naskládej 6 čtvrtek jahod. Nebo nakrájej půlku meruňky na kousky. Nebo dej vrchovatou lžíci borůvek, nebo dej 12 ks višní.
Posyp drobenkou. Nešetři!
Nenechávej to dokynout, peč hned.
Peč na horní/spodní 180°C 15 minut. 
Po upečení můžeš pocákat koláče rozpuštěným máslem s rumem. Já to nedělám, bo koláče jí aj mláďata. Nechávám je jen trochu vychladnout. Ještě za tepla jsou nejlepší! Takže jez hned jakmile už nebudou pálit.


Přeju dobrou chuť!


Iwet




Tady jsou hotové jahodové koláče v celé své kráse! Teda skoro. Kus jsem si už ukousla. Musela jsem ochutnat. 




Tady ty koláče jsou ze stejného receptu, jen místo jahod jsou lesní borůvky.






Tady ta verze je pro změnu s meruňkama.







A tyhle višňovo-tvarohové jsou moje nejoblíbenější (teď v zimě). Nad touto verzí vždycky slintám u @kuskolace ! Snědla bych u nich uplně všechno!



Komentáře

Oblíbené příspěvky