nehnětaný kváskový chleba




nehnětaný kváskový chleba

No knead sourdough bread


Tadyten chleba není jak klasická Česká Šumava. Je trochu jiný. Nemůžu říct lepší nebo horší, to je na každém ať si rozhodne. Ale já už ho teď peču potřetí za sebou. Má perfektní poměr práce/výkon! Je ideální pro začátečníky nebo lenivce. Takže pro mě!
Práce dáš co nejmíň.
Výkon chleba bude skvělý.
Ale záleží hodně na mouce jakou použiješ.
Já jsem vyzkoušela zatím jen pšeničnou hladkou - Babiččina volba na kynuté těsto (ta se osvěčila dobře, udělala velké bublinky, chleba byl výborný a lehký), italskou pšeničnou Rustico (ta udělala chleba takový jakoby celozrnný, ale chleba neměl takové hezky velké díry, ale furt byl chleba výborný), a teď zkouším mix Manitoby a Rustica (chleba jsem nechtěně splácla při vyndávání z ošatky, takže nemám relevantní výsledek velikosti bublin, každopádně chuťově je chleba zase dobrý).
Ale obecně jde říct, že pokud použiješ mouku s vysokým obsahem proteinů (12%), tak chleba bude mít dobrý předpoklad být bublinatý.  





zdroj originálního receptu:

https://www.instagram.com/breadaheadbakery/
Stojí za to se mrknout na originál. Mathew má na tabuli napsaný recetp, popisuje celý proces, názorně ukazuje uplně všechno a mluví nádhernou srozumitelnou angličtinou s Britským akcentem!!! Prostě to chceš vidět! To musíš vidět! Pokud rozumíš angličtině, tak tadyto zavři a mrkni na originál!
Navíc tam na Instagramu má spoustu dalších super receptů, které stojí za vyzkoušení!
Dělá taky online kurzy pečení přes ZOOM. To jsem ještě nezkusila, takže nemůžu říct, jestli to stojí za to nebo ne.
Jo a ještě napsal knihu. Ta stojí za to! Dneska jsem ju dostala jako dárek k svátku. Tak tu leží vedle mně aj se stěrkou s logem Bread Ahead co dávají ke knížce jako dárek!
Konec reklamy! :-D

ingredience na 1 bochník:
rozkvas: 65 g hladké pšeničné mouky
         65 g vody
         20 g pšeničného kvásku ze skleničky
těsto: 500 g hladké mouky 00 (strong white flour)
       150 g rozkvasu (starter)
       350 g vody
       11 g soli
       + olivový olej
       + (koření/semínka/ořechy) - volitelné, nemusí být, chleba je super aj bez toho

postup:
Udělej si rozkvas - rozmíchej vodu a kvásek ze skleničky a k tomu přimíchej ještě mouku. Zakryj to a nech na lince 12 hodin ležet a pracovat při 25°C.
Po těch 12ti hodinách rozmíchej rozkvas s vodou, aby tam nebyly moc velké kousky. Pak přidej mouku. Jen smíchat, NEHNĚTAT. Míchej jen do té doby, dokud nebudou v těstě suché kousky.
Těsto nech 45 minut na lince odpočívat, musí být zakryté třeba fresh fólií.
Přidej sůl a promíchej. (pokud chceš mít chleba s bylinkama, tak teď je ta správná chvíle je přidat spolu se solí)
Těsto zakryj ať neosychá a dej ho do ledničky na 12-24 hodin při 4°C (já ho dávám na 24 hod).
1.překlad (až po těch 24 hodinách v ledničce) - naolejuj si podložku oliváčem, na ni polož těsto, natáhni jednu stranu těsta a přelož přes zbytek těsta, to stejné udělej ze všech 4 stran - natáhni a přelož. Nakonec těsto slož v půlce tak, aby vrásky byly schované vespod.
Nechej na lince 30 minut odočívat. Zakryté.
2. překlad - udělej to stejné jak u jedničky
Nech 30 minut odpočívat.
3.překlad - to samé
Nech 30 minut odpočívat.
Finální tvarování - těsto popřekládej, dej do ošatky vráskama nahoru(já používám cedník a utěrku, vysypávám rýžovou moukou - na to se těsto nikdy nelepí), dej do ledničky na 12 hodin (zvětší se asi o 2 cm na objemu - nic moc).
Po vykynutí vyklop do rozpáleného hrnce.
Nařízni jak je libo.
Stříkni na chleba vodu z rozprašovače, aby se vytvořila pára.
Zakryj pokličkou.
Dej péct na 240°C na 45 minut. Pak sundej pokličku a dopeč dalších 25 minut. Já dopékám na 180°C jen 10-15 minut, abych neměla chleba spálený.

časový rozpis:
1.den ráno udělej rozkvas (starter)
      večer smíchej těsto
2. den odpoledne/večer popřekládej těsto
3. den ráno upeč chleba





Přeju dobrou chuť!



Iwet



Tady ten chleba je z Babiččiny hladké mouky na kynuté těsta s trochou Provensálského koření:



Tady ten chleba je z Rustico mouky:



Tady ten chleba je půl na půl mouka Rustico a Manitoba. Možná mohl být mnohem nafouknutější, ale při vyklápění z ošatky jsem chleba nechtěně splácla.

Komentáře

Oblíbené příspěvky