invisible apple cake

 


invisible apple cake

Když to hodně zjednoduším, tak je to koláč podobný jablku pečenému v palačince. Jablkový Clafoutis je sice troufalé přirovnání, ale docela dobře sedí pro představu o chuti. Ale jeho přesný název je Gateau Invisible aux Pommes. V anglině je to Invisible apple cake.
Je to uplně jednoduchý koláč - jen se smíchá vpodstatě palačinkové těsto s nakrájenýma jablkama a je to. Žádná věda! Ale ta chuť! A vůně!!!



zdroj inspirace:
profil na insta @750grammes, příspěvek z 12.12.2018
https://www.instagram.com/p/BrSOwl_gaJN/


ingredience na formu o průměru 20 cm:
těsto: 70 g hladké mouky
       50-75 g cukru*
       1 lžička prdopeče
       1/4 lžičky soli
       1/4 lžičky strouhané citrokůry
       1 lžička vanilkového extraktu
       100 g mléka
       2 vajíčka
       40 g roztopeného másla
       15 g Amaretta*
na dokončení: 5 středně velkých jablek
              30 g plátků mandlí

*množství cukru dej podle kyselosti jablek - kyselé Granny Smith potřebují 75 g cukru, sladké goldeny jen 50 g
*Amaretto tam nemusí být, ale s ním je to mnohem lepší!

postup:
Nejdřív si nachystej jablka - oloupej je nakrájej na plátky max 2mm tlusté (struhadlo je super věc, ulehčí práci).
těsto: Smíchej všechny suché ingredience. Přidej ty mokré a dobře promíchej - v těstě nesmí zůstat hrudky.
Až bude těsto hladké a bez hrudek, tak smíchej těsto s plátky jablek. Každý plátek jablka musí být obalený v těstě. Takže míchej důkladně a jemně, abys jablka nepolámala.
Pak už jen dej všechno to těsto/jablka do formy vystlané pečícím papírem, povrchu urovnej a posyp mandlema.
Bacha na formu - nedávej to do té rozevírací dvacítky, protože ta ti protéká a bude ti smrdět celý byt spáleným těstem a budeš muset umývat troubu a to už znovu nechceš!!! Takže vyber si nějakou formu, která těsní.
Koláč peč na 185°C na horní/spodní ohřev asi 50 minut. Po upečení nech vychladnout na mřížce.

finty:
Koláč se dá upéct aj s hruškama. A místo mandlí můžeš dát nahoru skořicovou drobenku. A když přimícháš k jablkám maliny, tak bude koláč pěkně barevný a chuťově bohatší. A když vynecháš cukr, vanilku a Amaretto a místo jablek dáš cuketu, tak máš parádní slaný koláč (to už je tolik změn, to už je spíš uplně jiný recetpt). :-D 



Přeju dobrou chuť!


Iwet             
      






Komentáře

Oblíbené příspěvky