sakrajda


sakrajda

Když se řekne sakrajda, tak se mi hned vybaví "paní Růžičková"! To je paní, u které jsem poprvé viděla tady tu dobrotu a řekla si, že to musím vyzkoušet. Trvalo mi to ROK!!! než jsem se k tomu dostala! Jeden celý dlouhý rok jsem žila v nevědomosti a bez zkušenosti o sakrajdě!!!
Stojí to za to vyzkoušet! HNED! :-) (je to strašně dobré a druhý den ještě lepsí a třetí jetště lepší a další den už nevím, protože už nezbylo)



zdroj receptu:
https://www.apetitonline.cz/recept/sakrajda-neboli-pernikovy-zavin

ingredience na závin o délce 38 cm:
těsto: 200 g hladké mouky
       100 g žitné mouky
       150 g moučkového cukru (originál říká 220g)
       1 lžička prdopeče
       2 lžičky perníkového koření
       1/4 lžičky drceného hřebíčku
       60 g měkkého másla
       65 g medu (2 lžíce)
       60 g vajíčka (1 L vajíčko)
       15 g Rumu (1 lžíce)
       15 g mléka (1 lžíce)
náplň: 300 g hustých povidel
       170 g sekaných ořechů
na dokončení: 1 rozšlehané vajíčko na potření
              30 g ořechů na posypání
              20 g másla na polití po upečení
              20 g Rumu na polití


postup:
těsto: Smíchej všechny suché ingredience. Přidej k nim máslo, med, vajíčko a Rum a vymíchej těsto. Pokud by bylo moc tuhé, tak přidej ještě mléko - to přidávej postupně, aby těsto zase naopak nebylo moc lepkavé a řídké. Hotové těsto zabal do fresh fólie a dej ho na noc do ledničky.
náplň: Smíchej ořechy a povidla.

dokončení:
Z těsta vyválej obdelník o velikosti 40x30 cm.
Těsto rovnoměrně potři náplní, ale ne až do krajů - ty nech asi 2 cm volné.
Těsto smotej jako roládu. Vznikne hadice dlouhá 40 cm. Konce těsta zmáčkni, aby náplň nevytekla ven. Stejně tak aj podélný spoj musí být dole zarolovaný, aby náplň nevytekla při pečení. 
Roládu přenes na plech vystlaný pečícím papírem.
Roládu potři rozšlehaným vajíčkem a posyp sekanými ořechy.
Dej péct na 180°C na 40 minut na horní/spodní.
Hned po vytažení z trouby potři sakrajdu rozpuštěným máslem s Rumem. Tohle nevynechej! Rum a máslo dodá šťávu a sakrajda nebude sušina.
Nech vychladnout na mřížce a můžeš to sníst hned. Křupavé je to moc dobré. Ale ještě lepší to je nechat 2 dny naležet ve vzduchotěsné krabici. A to je pak mazec!!!

poznámka:
1. Při pečení na velkém plechu sakrajda praskne. Jestli nechceš, aby praskla, tak ju peč v chlebíčkové formě 40x10 cm nebo uprav dávku ingrediencí podle velikosti formy.

2. Sakrajda bude super aj jako vánoční cukroví - malé bobánky naplněné povidlovo-ořechovou náplní.



Přeju dobrou chuť!


Iwet








 

Komentáře

Oblíbené příspěvky