plněné rohlíky


plněné rohlíky

Myslela jsem si, že když udělám tyhle rohlíky, tak budu mít hotovou večeři aj snídani pro moje hladovce! Hahaaa!
Upekla jsem je, nafotila je a šla si zaběhat. Když jsem se vrátila, tak z 12ti zbyly 3 rohlíky pro mě na večeři! Hups!
Jo, jsou dobré a žravé!
Plnit se můžou na slano (to jsou na fotce ty bez posypu), sladko (na fotce s cukrovým posypem), nebo můžou být bez náplně (to jsou ty kruhové).


zdroj inspirace: pinterest

ingredience na 16 ks rohlíků:
těsto: 380 g vlažného mléka
       20 g droždí
       1 lžička cukru
       500 g hladké mouky
       8 g soli
       50 g měkkého másla
náplň: na sladko: 250 g Kakaový slazený krém od Lepé
                  100 g mletých lískových ořechů
       na slano: 32 plátků sušené šunky
                 4 plátky sýru
na dokončení: 1 vajíčko, 1 lžíci mléka a 1 lžíci oleje na potření
              perlový cukr na posypání sldkých rohlíků
              sůl,koření nebo bylinky na posypání slaných rohlíků

další možnosti náplní:
na sladko: tvarohová náplň, marmeláda, povidla, ořechová náplň, Nutella, lemon curd, maková náplň s višněma, jablečná náplň, Nutella s banánem, skořicová náplň, ...
                       na slano: plesnivý sýr, špenátová náplň s nivou a piniovýma oříškama, náplň z oliv a feta sýru plus do těsta trochu Provensálského koření, houbová náplň, ... 

postup:
těsto: V mléku rozmíchej lžicku cukru. Do toho rozdrob droždí a nech vzejít kvásek tak 10 minut. Až bude na hladině světle béžová pěna, tak do toho přidej zbytek ingrediencí a vymíchej hladké nelepivé těsto. To zakryj fresh fólií a nechej 1 hodinu vykynout při pokojové teplotě.
náplň: na sladko: Smíchej Kakaový krém s ořechama. Můžeš přidat cukr podle chuti (25g bude bohatě stačit).
       na slano: Nakrájej sýr na proužky 1 cm široké. Bacha, sýr je potvora a hodně rád vytéká, tak ho tam nedávej moc. Šunku smotej po dvou kouskách do roličky.

kompletace:          

Udělej těsto a nech ho hoďku vykynout.
Těsto pomocí váhy rozděl na 16 stejných kouksů.
Kousky těsta dobře propracuj a udělej z nich pěkné kuličky.
Ty nechej 5 minut odpočívat přikryté fresh fólií.
Vždycky, když nepracuješ s těstem, tak ho měj zakryté, aby neosychalo!

Z kuličky vyválej tenkou placku obdelníkového tvaru přibližně 20x15 cm.
Na spodní část placky dej náplň. Náplň nedávej uplně ke kraji, nech si od spodu 1 cm volný na uzavření náplně v těstě.
Těsto odspodu nahoru přehni a náplň zabal. Kraje okolo náplně dobře utěsni, aby náplň nevytekla.
Volný kus těsta nařež pomocí pizza krájecího kolečka na 1 cm široké proužky (jde to krájet aj nožem, ale kolečko je větší pohoda).
Krájet můžeš klidně až do kraje. Nebo můžeš nechat 1 cm těsta v kraji nepokrájený. Je to celkem fuk.

Smotej rohlík. Okraj těsta musí být vespodu, aby se rohlík při kynutí a pečení nerozmotával a ve finále vypadal hezky.
Kraje rohlíku bez náplně můžeš odřezat. Ale nemusíš, ušetříš si práci.
...ale kdo má rád prázdné okraje bez náplně? Nikdo! Takže rači je odřež.
Z odřezků pak udělej ještě jeden rohlík.

Smotaný rohlík ohni do tvaru podkovy. Rohlíky naskládej na pečící papír s dostatečným prostorem navíc pro kynutí. Nech kynout 30 minut pod fresh fólií.

Nebo pokud máš rohlík dlouhý, třeba 30 cm, tak ho můžeš smotat do šneka. Taky je to hezké.
Nebo pokud máš rohlík krátký jen 10-15 cm, tak ho smotej do kruhu a můžeš je upéct jako muffiny ve formě.

Rohlíky po vykynutí potři vejcem rozšlehaným s lžicí mléka a oleje. 
Rohlíky ještě můžeš posypat - na slado perlovým cukrem, na slano solí nebo kořením.
Peč na 220°C asi 11 minut na horní/spodní.
Po upečení nech vychladnout na mřížce.
Skladuj v plastové vzduchotěsné krabici.



Přeju dobrou chuť!









Komentáře

  1. Dobrý den, úžasný recept! Je možné použít kozí/ovčí mléko prosím? Děkuji moc a přeji krásný den.⭐️
    Klára

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky