pistáciové tartaletky


pistáciové tartaletky

Po Vánocích mi zbyla troška pistáciové pasty Lepé ve skleničce. Nemám ráda malé zbytky. Takže bylo jasné, že půjde! Taový poklad se nesmí nechat zkazit!



zdroj inspirace:
https://maslovabrioska.blog/2020/07/24/kolac-pistacie-tresne-sable-breton-konfit-ganache/

ingredience na 6 ks tartaletek o průměru 9cm a výšce 2cm:
těsto: 140 g hladké mouky
       10 g kakaa
       44 g moučkového cukru
       špetka soli
       1 žloutek
       80 g másla
pistáciová ganache: 75 g smetany 33%
                    95 g bílé čokolády
                    20 g pistáciové pasty
                    15 g nasekaných pistácií
citronová ganache: 80 g smetany 33%
                   100 g bílé čokolády
                   1/2-3/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
šlehaná ganache: 1 g želatiny v prášku
                 10 g vody
                 50 g smetany 33%
                 75 g bílé čokolády
                 100 g smetany 33%
čoko koule: 35 g čokolády 50%
            25 g smetany 33%
            2,5 g másla
            10 g mletých pistácií

postup:
těsto: Vyšlehej máslo s cukrem do nadýchané světlé pěny. Přidej vše ostatní a už jen narychlo promíchej. Jakmile bude těsto homogenní, tak ho zabal do fresh fólie a dej aspoň na hoďku do ledničky (klidně na celou noc).
Vytuhlé těsto vyndej, pomocí váhy rozděl na 6 stejných částí. Každou část vyválej do kruhu, plackou vystel formičky na tartaletky, těsto pěkně urovnej a přebytky seřízni. Dno těsta tartaletek propíchej vidličkou. Dej vychladit asi na hoďku do ledničky.
Pak upeč na 180°C asi 10 minut naslepo - na dno tartaletek dej kus alobalu, vysyp do něho fazole a peč. Po těch 10ti minutách vytáhni fazole a alobal a dopeč dalších 5-10 minut. Po upečení nech vychladnout na mřížce.
pistáciová ganache: Ohřej smetanu skoro k bodu varu. Do ní pak přihoď vše ostatní a promíchej až budeš mít homogenní krém. Sekané pistácie dávat nemusíš, jen pokud máš ráda to křupání. A to já hodně ráda! 
citronová ganache: Ohřej smetanu skor k varu a pak do ní přihoď nasekanou čokoládu a strouhanou citronovou kůru a promíchej to.
šlehaná ganache: Je potřeba ju udělat o den dřív, protože přes noc musí ležet v ledničce.
V mističce smíchej vodu s želatinou. Nech ju nabobtnat tak 10 minut. Mezitím ohřej 50 g smetany skoro k varu. Přihoď do ní čokoldáu a rozmíchej to na hladký krém. Pak do ještě teplé ganache přidej aj nabobtnanou želatinu a zase promíchej. Pak už to jen zalej 100 g smetany a zase míchej. Můžeš to pro dokonale hladký efekt projet tyčovým mixérem. Dej to pak do ledničky na noc vychladnout.
V den kompletace to už jen vyšlehej do pěny, přendej do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a můžeš použít.
čoko koule: Ty se taky musí připravovat o den dřív, aby správně vytuhly.
Rozehřej smetanu, přihoď čokoládu, rozmíchej, přidej máslo a zase promíchej. Dej do ledničky do druhého dne vytuhnout. Druhý den odebírej malou lžičkou kousky ganache, vykoulej kuličky asi 1,5 cm v průměru a obal je v mletých pistáciích.

kompletace:
Do upečených a vychladlých korpusů dej na dno vrtvu pistáciové ganache.
Na ni dej zase vrstvu citronové ganache. Nech to trochu vytuhnout v ledničce.
Na ni nastříkej šlehanou ganachí nějaký hezký vzor. Můj muž tomuto říká "chladič"!
Vršek tartaletky ozdob čokoládovou koulí a trochou sekaných pistácií.
Hotovo!



Přeju dobrou chuť!


 





Komentáře

  1. Recept vypadá báječně, vyzkouším, mnohokrát děkuji❤️

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky