Citrónovo-malinová bábovka
Letos byl 1. apríl přesně takovýto! Celý bílý a sem tam vykukovalo něco barevného.Rozkvetlé stromy byly zasypané sněhem! Na pohled je to hezké a zajímavé, ale je to dost průšvih, protože dost kvítků pomrzlo a včely byly z toho počasí zmatené a myslím, že jich taky dost pomrzlo.
Podle toho počasí vznikla aj tahle bábovka. Bílá, zasypaná a sem tam vykukuje něco růžového.
Za tuhle bábovku se musím poplácat po rameni, bo je nejlepší! Šťavnatá, jemná, nadýchaná, svěží, hezká a nenáročná. Ta se fakt povedla! Hlavně to ovoce je v ní super - bábovka je od něho krásně šťavnatá. Klidně se dá vyměnit za jiné ovoce, jen musí být na mini kousíčky.
Jako měla jsem při pečení stres z toho, že po vyndání z trouby se mi bábovka zgrcne. To se občas stává, když se do těsta dají suroviny, které jsou hodně studené - jako třeba zmrzlé maliny. Ale vyšla krásně a nezgrcla se.
zdroj inspirace: obrázek dole, recept jsem použila z mramorové bábovky
ingredience na formu o objemu 2,3 litru (tady tohle je forma Elegance od Nordic ware)
těsto: 425 g hladké mouky
125 g cukru
1 pytlík prdopeče
200 g zakysanky
200 g podmáslí
150 g oleje
3 žloutky
vanilkový extrakt
citrokůra z 1 a půl bio citronu
3 bílky
100 g cukru
1/2 lžičky soli
90 g mražených malin
na dokončení: 75 g bílé čokolády
8 g kokosového oleje
50 g strouhaného kokosu
postup:
těsto: V jedné misce smíchej suché - mouku, 125 g cukru a prdopeč.
v druhé misce smíchej mokré - zakysanku, podmáslí, olej, žloutky, vanilku a citrokůru.
Ve třetí misce vyšlehej sníh do měkkých špiček- bílky se solí a cukrem.
A pak už to jen dej dohromady - prva suché s mokrým smíchej tak, aby v těstě nebyly hrudky mouky. Nemíchej ale moc dlouho a zas extra poctivě. Ještě do toho příjde sníh. Ten zamíchej po částech na 3x.
Do hotového těsta zamíchej půlku malin - zmrzlé maliny rozdrob na semínka (jde to snadno) a přimíchej do těsta.
Část těsta nalej do formy a rozdrob na to další maliny. Dávej si bacha, aby ty maliny byly uprostřed v těstě a ne na kraji formy! Když jsou maliny na kraji, tak mají tendenci se přilepit k formě a pak se bábovka blbě vyklápí.
Dávej těsto a rozdrobené maliny na střídačku až žádné těsto nezbyde. Povrch bábovky urovnej do vodorovna.
Dej péct na 175°C na 55 minut.
Po upečení vyklop z formy a nech vychladnout na mřížce.
Na dokončení roztop čokoládu a přidej do ní kokosový olej. Rozmíchej to a potři bábovku. Na bábovku nasyp strouhaný kokos a pěkně ju celou obal, aby vypadala jako zasněžená. Můžeš ozdobit vršek bábovky kvítkama nebo lyo malinama.
Tak tohle byl náš letošní apríl.
Komentáře
Okomentovat